Rusland: internationaal tribunaal daders MH17 is ‘contraproductief’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het instellen van een tribunaal om de daders van de MH17-ramp berecht te krijgen “contraproductief”. Dinsdag noemden bronnen binnen de Nederlandse regering een internationaal tribunaal de beste optie om te daders van de ramp met vlucht MH17 berecht te krijgen.

De lokale bevolking heeft knuffels neergelegd op de plek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorig jaar is neergestort.
De lokale bevolking heeft knuffels neergelegd op de plek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorig jaar is neergestort. Foto ANP / Pierre Crom

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het idee van een internationaal tribunaal om de daders van de MH17-ramp berecht te krijgen “contraproductief”, meldt het Russische dagblad Kommersant op basis van informatie van persbureau Tass.

“We vinden het een voorbarig en contraproductief idee”, zegt het plaatsvervangend hoofd van het ministerie. “We moeten het eind van het onderzoek afwachten, niet allerlei haastige resoluties aannemen over het oprichten van een tribunaal.”

‘rusland heeft geen belang’

Ruim elf maanden na de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn de kansen op het vinden van de daders nog steeds klein. Een internationaal tribunaal, gesteund door andere betrokken westerse landen, zou volgens de bronnen ook Rusland ertoe kunnen aanzetten om mee te werken aan de vervolging.

NRC-journalist Laura Starink noemt het commentaar van de Russische overheid “voor de hand liggend”:

“Rusland zegt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag te dragen. Het land heeft natuurlijk geen belang bij zo’n tribunaal, een internationaal opgetuigde organisatie van de Verenigde Naties die Rusland ter verantwoording gaat roepen. Dat zullen ze boycotten. Rusland legt de schuldvraag nog steeds ondubbelzinnig bij Oekraïne.”

‘nederland in gesprek over tribunaal’

Dinsdag noemden bronnen binnen de Nederlandse regering een internationaal tribunaal de beste optie om te daders van de ramp met vlucht MH17 berecht te krijgen. Nederland zou met andere landen in het opsporingsteam in gesprek zijn over de oprichting van zo’n tribunaal in de stijl van een VN-hof, zoals ook gebeurde bij de berechting na de aanslag op een vliegtuig in het Schotse Lockerbie, zo schreef persbureau Reuters. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil het verhaal van Reuters niet bevestigen.

Een hoge functionaris binnen de Nederlandse overheid zou tegen het persbureau hebben gezegd:

“We verwachten dat dit de grootste kans biedt op medewerking van alle betrokken landen.”

Kiev zegt het idee van een tribunaal in principe te steunen, maar is ook bereid andere varianten te bekijken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het tribunaal “de meest optimale variant”.

Over het internationaal tribunaal

Internationale berechting van de daders is altijd een van de opties van het Nederlandse kabinet geweest. “Op voorhand worden geen opties voor het vormgeven van vervolging en berechting uitgesloten”, antwoordden de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) in april op schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer.

Volgens de ministers worden verschillende mogelijkheden onderzocht, “waarbij nauwe afstemming met andere betrokken landen nodig zal zijn.” Het kabinet wil eerst dat het onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel wordt afgerond. Het “voortijdig naar buiten brengen” van vervolgingsstrategieën is niet in het belang van dat onderzoek, stelde het kabinet eerder.

Met medewerking van Laura Starink.