Poetin en Obama bellen voor het eerst in maanden

Poetin en Obama in september 2013.
Poetin en Obama in september 2013. Foto EPA/ Anatoli Maltsev

Voor het eerst sinds februari hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama met elkaar gebeld. De twee wereldleiders praatten volgens verklaringen van het Witte Huis en het Kremlin over de oorlog in Oekraïne en de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), schrijft persbureau AP.

Obama zei volgens het Witte Huis tegen Poetin, die het gesprek initieerde, dat Rusland het akkoord uit Minsk moet naleven. Daarin werd in februari onder andere afgesproken dat het land troepen en materieel uit Oekraïens grondgebied zou halen. Volgens het Kremlin kwamen Obama en Poetin overeen dat Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en Grigori Karasin, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, met elkaar zullen praten over de implementatie van het akkoord.

Bij gevechten in het oosten van Oekraïne zijn sinds begin 2014 al meer dan 6.400 mensen om het leven gekomen. In februari werd een staakt-het-vuren gesloten in Minsk. Hoewel het geweld is afgenomen, wordt nog steeds bijna dagelijks gevochten.

Lavrov en Kerry

De twee praatten ook over de situatie in het Midden-Oosten. Ze spraken af dat John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zou gaan praten met zijn Russische collega Sergej Lavrov over IS. De wereldleiders bespraken ook de oorlog in Syrië en vonden beiden dat het belangrijk was dat er eensgezindheid is onder de zes wereldmachten wat betreft een akkoord over het nucleaire programma van Iran.