Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Oud-directeur woningcorporatie moet 2,2 miljoen terugbetalen

Rinie Teuben, voormalig directeur-bestuurder bij Rentree, voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.
Rinie Teuben, voormalig directeur-bestuurder bij Rentree, voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Foto ANP / Bart Maat

Voormalig directeur Rinie Teuben van woningcorporatie Rentree in Deventer moet de corporatie ruim 2,2 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

Rentree speculeerde onder leiding van Teuben met stukken grond en stak geld in diverse projecten. Door de grote risico’s die daarmee gepaard gingen, kwam de woningcorporatie in de financiële problemen. Zo betaalde Rentree (ruim 4.000 woningen) in 2008 ruim 13 miljoen euro voor grond in het Overijsselse Schalkhaar. De betaalde 80 euro per vierkante meter is veel meer dan het gemiddelde in die omgeving. En dat terwijl de grond voorlopig niet te bebouwen is. Teuben werd in 2009 ontslagen.

Al eerder bepaalde de rechtbank in Utrecht dat Teuben aansprakelijk was voor de geleden schade. Nu veroordeelt de rechter Teuben dus om een bedrag van 2,2 miljoen euro te betalen aan Rentree. De totale schade werd door de rechter becijferd op 8,5 miljoen. Tijdens de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties vorig jaar liet Teuben weten geen spijt te hebben van zijn beslissingen in het verleden, zo schreef De Stentor destijds. “Er is geen geld verdampt. Laten we daar helder over zijn.”

Het gebeurt niet vaak dat een oud-corporatiebestuurder met succes aansprakelijk wordt gesteld voor schade door wanbeleid. Ook tegen Hubert Möllenkamp, ex-directeur van corporatie Rochdale, loopt een zaak. Justitie diende vorig jaar een ‘ontnemingsvordering’ van 2,4 miljoen euro in tegen Möllenkamp. Later voegde het OM nog de verdenking van meineed aan de beschuldigingen jegens Möllenkamp toe.