Acteur Patrick Macnee van tv-serie De Wrekers overleden

John Steed is dood. De acteur Patrick Macnee, die in de jaren zestig wereldberoemd werd als de met bolhoed en paraplu getooide held van de Britse tv-serie The Avengers (De Wrekers), is gisteren overleden. Hij was 93 jaar oud. Patrick Macnee werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de kustwacht van de Royal Navy en ging daarna acteren. Zo speelde hij al in 1948 een rolletje in de Hamlet-film van Laurence Olivier. Maar toen er daarna in Engeland te weinig werk was, verhuisde hij naar Canada waar hij jarenlang bijrolletjes speelde. Tot hij in 1961 bij The Avengers belandde, de serie die zou uitgroeien tot stijlicoon van de swinging sixties, met de in spannend leer gestoken Diana Rigg als Emma Peel. De reeks stopte in 1969, maar kwam in 1976 nog twee seizoenen lang terug, toen met Joanna Lumley als Purdey. Macnee speelde sindsdien nog vele tientallen rollen en rolletjes, bijvoorbeeld in de James Bond-film A view to a kill (1985) met Roger Moore. Maar zijn glansrol bleef John Steed. (NRC)