Media

Lululemon roept opnieuw kleding terug, dit keer gevaarlijke yogatopjes

Foto Reuters

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Canadese yogakledingfabrikant Lululemon roept meer dan driehonderdduizend topjes terug in Noord-Amerika omdat de koordjes ervan tot nu toe zeven vrouwen oog- en gezichtsverwondingen hebben veroorzaakt, schrijft Forbes. De elastische touwtjes van de kledingstukken hebben een nare punt aan de uiteinden.

Volgens Time is het terughalen van de topjes weer een kleine tegenslag voor het succesvolle Lululemon. In 2013 moest het ook al producten terugroepen. Een populaire lijn yogabroeken bleek doorzichtig te zijn. Volgens oprichter Chip Wilson lag dat aan het “lichaam van sommige vrouwen”. Dat leverde hem en het bedrijf veel kritiek op.

Wilson is sowieso omstreden. Tijdens de demonstraties van de Occupy Wall Street-beweging in 2011 maakte hij een pr-misstap door via linnen tasjes impliciet zijn steun uit te spreken voor de schrijver Ayn Rand, de grondlegger van het Objectivisme (wiki). Een verwijzing naar Atlas Shrugged-hoofdpersoon John Galt viel verkeerd bij consumenten die nog middenin de financiële crisis zaten.

Nike doet het gewoon

Het vierde kwartaal van Nike overtrof gisteravond de verwachtingen van de beurs. De inkomsten stegen met 24 procent naar 865 miljoen. Volgens Bloomberg heeft het schoenenmerk dat te danken aan sterke verkoopcijfers in Noord-Amerika en nieuwe productlanceringen.

Jaarlijks investeert Nike, de grootste sportartikelenfabrikant ter wereld, in innovatie en nieuwe producten. Maar dit jaar profiteerde het ook van de ‘atleisure’-trend: consumenten dragen steeds vaker sportkleding in hun vrije tijd, en niet per se met het doel om te sporten.


Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers stegen de aandelen Nike met zo’n 2,7 procent naar 108,11 dollar.

Apple gaat te ver

In navolging van onder andere Amazon, Sears, Walmart besloot Apple gisteren apps uit App Store te verwijderen met afbeeldingen van de Confederale vlag in reactie op de dodelijke schietpartij in Charleston. Dat betekende dat betwistbare apps als Southern Pride (Rebel Flag) Wallpaper uit de lucht werden gehaald, maar ook historische games of educatieve programma’s.

De beslissing van Apple zorgde voor een storm van kritiek van media als Gizmodo en ontwikkelaars. Schrijver Matt Novak op Gizmodo:

The long and the short of it is that history is horrendous. We’re moving forward as a society when we reject the racist symbols of our past, as the Confederate flag so clearly is. But instituting a blanket ban on certain symbols and flags in books, magazines and video games doesn’t help anybody.

The Confederate flag may be garbage, but we can’t start to pretend like it’s garbage that never existed.

Sommige spelmakers besloten zich zelfs te berusten in de verwijdering van de producten waar ze bloed, zweet en tranen ingestopt hebben. Zo liet Game-Labs LLC, de maker van Ultimate General: Gettysburg, op hun bedrijfsblog weten de gevoeligheden te begrijpen rondom de vlag.

Spielberg’s “Schindler’s List” did not try to amend his movie to look more comfortable. The historical “Gettysburg” movie (1993) is still on iTunes. We believe that all historical art forms: books, movies, or games such as ours, help to learn and understand history, depicting events as they were. True stories are more important to us than money.

Therefore we are not going to amend the game’s content and Ultimate General: Gettysburg will no longer be available on AppStore. We really hope that Apple’s decision will achieve the desired results.

We can’t change history, but we can change the future.

Na alle kritiek op de verwijdering van apps met afbeeldingen van de Confederale vlag, liet Apple weten naar een oplossing te zoeken om historische games en andere apps weer terug te zetten, meldt Techcrunch.