Satudarah, DWDD, De Meesterwerken: dit is de beste televisie van mei en juni

In de loop van mei stoppen de meeste vertrouwde televisieprogramma’s en begint de stroom van zomerse herhalingen. Wat aan nieuwe producties overblijft, is vooral non-fictie waarin documentaires uitblinken, en soms zelfs hoge kijkcijfers halen, zoals een klein miljoen voor Satudarah – One Blood. Een selectie van de beste tv-programma’s van mei en juni.

1. De IJzeren Eeuw (NTR/VPRO)
Nog beter dan eerder in De Gouden Eeuw lukt het presentator Hans Goedkoop en het team van researchers en regisseurs van Andere Tijden om op een toegankelijke manier de relevantie van geschiedenis voor het heden over het voetlicht te brengen. In dertien afleveringen (hier) wordt telkens een andere sleutelfiguur uit de negentiende eeuw in Nederland geportretteerd en gekoppeld aan hedendaagse navolgers.

Verder lezen? Uit NRC Handelsblad: Tekenaar: ‘Rutte is niet veel mee te doen’ (€), de tv-recensie van Hans Beerekamp.

2. Naziha’s Lente (2DOC/NTR)
Deze documentaire (hier) van de Nederlands-Koerdische Gülsah Dogan biedt noodzakelijk inzicht in een maatschappelijke kwestie, die doorgaans clichématig in het nieuws komt. Naziha, Nederlands-Marokkaanse alleenstaande moeder van negen zonen en een dochter, vecht tegen het label ‘probleemgezin’.

Verder lezen? In #NRC Doc: Een belangrijke film tegen de klippen op

3. Satudarah – One Blood (2DOC/NTR)
Documentaire (hier) van antropoloog-filmmaker Joost van der Valk en zijn Britse partner Mags Gavan over de oorspronkelijk Molukse motorclub, die tot schrik van de autoriteiten snel uitbreidt naar vele landen. Mooi portret van teder machismo, gekrenkte trots en de poging om met handel in verboden waren aanzien te verwerven.

Verder lezen? Uit NRC Handelsblad: Film Satudarah: hoort erbij (€), over het opmerkelijke open beeld van de motorclub.

4. DWDD University: Summer School (VARA)
Nog een draagbare zomerversie van een sterk format: de gepassioneerde colleges (hier) van experts op verschillende terreinen. De grote uitschieter naar boven was Claudia de Breijs zeer persoonlijke liefdesverklaring aan het Nederlandse lied, uitgelegd aan een publiek van verbijsterde pubers.

Verder lezen? Uit NRC Handelsbladk: Niet verramsjt erfgoed met passie overdragen (€), de tv-recensie van Hans Beerekamp.

5. De Meesterwerken (VARA)
In alle simpelheid nog steeds een effectieve formule: Zomergasten in pocketformaat. Paul Witteman ondervraagt (hier) op bedaagde en redelijke toon een BN’er welke film, boek, muziekstuk, kunstwerk en tv-programma hij mee zou nemen naar een onbewoond eiland.