Janneke Vreugdenhil Salade met een waterthema

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We sluiten deze saladeweek af met een gerecht vol smaak-, kleur- en temperatuurcontrasten: een slaatje van waterkastanjes met bolletjes watermeloensorbet en een warme saus van waterkers. Bepaald bijzonder, en, zo had ik althans bedacht, een leuk weekendproject voor koks die een beetje indruk willen maken.

Maak de sorbet van tevoren. Blender de watermeloen en andere sorbetingrediënten, giet het mengsel in een plastic ijsdoos en zet die in de vriezer. Roer het mengsel na een uur goed door met een vork en zet nog 2 tot 3 uur in de vriezer tot de sorbet hard is. Meng alle ingrediënten voor de salade en spreid deze over een schaal. Haal de sorbet 10 minuten voor het serveren uit de vriezer zodat hij iets zachter wordt. Fruit voor de waterkerssaus de ui in olie tot hij begint te kleuren en voeg dan de knoflook en waterkers toe. Voeg na een paar minuten het citroensap en de tahin toe. Voeg nu zo veel water toe tot de saus vloeibaar is en breng op smaak met zout en peper. Schep mooie balletjes van de sorbet op de salade en schenk de warme saus erover. Serveer onmiddellijk.