‘Hillary Clinton gaf niet al haar e-mails’

Vijftien e-mails van de Amerikaanse oud-minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken zijn deels of geheel onvindbaar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Hillary Clinton spreekt in een kerk in Florissant, Missouri, eerder deze week.
Hillary Clinton spreekt in een kerk in Florissant, Missouri, eerder deze week. Foto AFP / Whitney Curtis

Oud-minister Hillary Clinton heeft niet alle e-mails overgedragen aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het departement staan vijftien e-mails die Clinton stuurde of ontving niet vermeld op de lijst die zij overhandigde.

Dit werpt de vraag op of Clinton werkgerelateerde e-mails, verstuurd vanaf haar privé-account, heeft verwijderd, zo schrijft The New York Times.

De onthulling is aanleiding voor de Republikeinen op Capitol Hill om zich verder vast te bijten in de kwestie. Lindsey Graham, Republikeins senator voor South Carolina en kandidaat voor het presidentschap, heeft al vragen aangekondigd aan het adres van Buitenlandse Zaken.

De verdwenen berichten gaan volgens het ministerie niet over de aanslagen op de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging in Libië in 2012. Het is niet duidelijk waar ze dan wel over gaan.

60.000 e-mails

Begin maart bleek dat Hillary Clinton gedurende haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) al haar werkmail heeft verstuurd vanaf een persoonlijk mailadres en een persoonlijke server. Dit is in strijd met regels over verplichte archivering, die tien maanden na haar aantreden werden ingesteld.

Clintons staf heeft de helft van de ruwweg 60.000 mails die ze verstuurde voor openbaarmaking overgedragen. Maar de andere helft, handelend over privézaken, is verwijderd. De server geeft zij niet vrij voor onderzoek omdat daar communicatie met haar man op zou staan.

Clinton in presidentsrace

Clinton is presidentskandidaat voor de Democratische Partij en de grote favoriet om de voorverkiezingen te winnen. Eerder deze maand ontvouwde ze in een toespraak voor het eerst haar ideeën voor haar presidentskandidatuur van 2016. Ze besteedde veel aandacht aan de economie, de middenklasse en vrouwenrechten. Ze komt op voor “fabrieksarbeiders en restaurantpersoneel die de hele dag staan, verpleegkundigen die ’s nachts werken, chauffeurs die uren achtereen rijden”. Ze wil het belastingstelsel hervormen, zodat “hier hard werken” meer loont, terwijl “bedrijven die hun winsten in het buitenland oppotten” meer belast worden. Ze pleitte voor betaald zwangerschapsverlof, gratis kinderopvang, een einde aan homodiscriminatie en eerlijke beloning van werkende vrouwen.