Griekse premier roept kabinet bijeen om schuldenakkoord

De Griekse premier Tsipras
De Griekse premier Tsipras Foto EPA / JULIEN WARNAND

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vanavond het kabinet bijeengeroepen om te praten over een akkoord met de internationale geldschieters. Dat laat een van zijn ministers weten aan persdienst Reuters.

Eerder liet een anonieme regeringsfunctionaris weten dat de crediteuren Athene hadden voorgesteld om vijf maanden geld te verstrekken in ruil voor fikse bezuinigingsmaatregelen. Hij noemde dit ongepast:

“De regering heeft geen mandaat bij het volk en ook moreel het recht niet om hiermee akkoord te gaan.”

De afgelopen week zijn EU-leiders en de eurogroep meerdere malen bijeengekomen om over de Griekse schuldencrisis te spreken. Er moet uiterlijk op 30 juni een akkoord liggen, omdat Athene na die datum niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Morgen komt de eurogroep weer bijeen in de hoop een overeenkomst te sluiten.