Weer geen akkoord in Brussel

De vierde poging deze week van de Europese ministers van Financiën om een akkoord te sluiten en een bankroet van Griekenland te voorkomen, is gisteravond op niets uitgelopen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet na afloop weten dat er nog „op een aantal punten” een „groot gat” zit tussen de eisen van de geldschieters en Athene. De Griekse premier Tsipras wil dat de Griekse crisis wordt besproken op de tweedaagse top van Europese leiders in Brussel. Op de overvolle agenda staan echter al moeilijke thema’s als immigratie en de Britse roep om ‘substantiële hervorming’ . Eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelen nu al vijf maanden met Athene over maatregelen die het land moet nemen om in aanmerking te komen voor 7,2 miljard euro noodsteun. Maandag leek er sprake van een doorbraak, toen Tsipras met voorstellen kwam die tegemoet kwamen aan wensen van de schuldeisers. Gisteren bleek echter dat de geldschieters ontevreden zijn over hoe hij die bezuiniging wil realiseren. In plaats van de gewenste pensioenkortingen moesten er lastenverzwaringen (lees: meer belastinginning) komen. Daar had vooral het IMF moeite mee. Er zijn immers al grote problemen met belastinginning in Griekenland. Woensdag lekte via de Financial Times het tegenvoorstel van ECB, IMF en EU uit. Daaruit bleek dat de trojka het Griekse voorstel rigoureus heeft gewijzigd. De geldschieters willen dat Griekenland de pensioenleeftijd sneller verhoogt (niet 2025, maar 2022) en dat een ‘solidariteitsbonus’ voor de allerarmste gepensioneerden al in 2017 wordt afgeschaft, niet in 2018.