Gemeente: geen ‘beddenfabriek’ in rijksmonument Prinsengracht

Het Paleis van Justitie wordt vijfsterrenhotel. Als er een goed plan komt.

Amsterdam krijgt er twee luxehotels in rijksmonumenten bij. Deze week werd bekend dat het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht en het oud-stadsdeelkantoor Westerpark zijn verkocht, voor 61,3 miljoen respectievelijk 5,9 miljoen euro.

Opvallend genoeg reageert de gemeente negatief op de verkoop van het Paleis van Justitie, door eigenaar Rijksvastgoed aan projectontwikkelaar M7 Development. „Wij hebben twee eerdere plannen van deze ontwikkelaar afgewezen omdat ze niet voldoen aan onze criteria voor een hotelvergunning”, laat een woordvoerder weten. „In de binnenstad mag nog één tophotel komen. Maar daarvoor moet dan wel een gedegen, onderscheidend plan komen, dat iets aan de buurt toevoegt. We willen niet nog een beddenfabriek.”

Het pand aan de Prinsengracht zou na een grootscheepse verbouwing een vijfsterrenhotel moeten worden, maar de details zijn nog geheim. Een eerder plan van de projectontwikkelaar uit Den Bosch was om er een Hard Rock Hotel van te maken, onderdeel van de gelijknamige hotelketen.

M7 Development wil niet ingaan op vragen hoe het bedrijf toch een vergunning denkt te krijgen. Het laat weten „in overleg te gaan met de gemeente en Rijksvastgoed”.

Dan het Westerpark. Eerder deze week werd bekend dat de gemeente het voormalige stadsdeelkantoor (bouwjaar 1885) verkocht heeft aan de Londense projectontwikkelaar Meyer Bergman. Hier moet een viersterrenhotel komen. De drie creatieve bedrijven die er nu zitten, moeten eruit. Eén ervan is Impact Hub Amsterdam. „De stad wil sociaal ondernemerschap stimuleren. Maar wij moeten nu wijken. Dat wringt”, zegt Bram Pauwels van het bedrijf. Wanneer dit hotel opent, is nog onbekend.