Fontijn krijgt pre-olympisch gevoel

Boksster Nouchka Fontijn domineerde de klasse tot 75 kilogram. Vanaf nu is de steven gericht op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Nouchka Fontijn (links) had in de finale van de Europese Spelen geen kind aan haar Zweedse tegenstander Anna Laurell Nash. „Het was een relaxed toernooi.”
Nouchka Fontijn (links) had in de finale van de Europese Spelen geen kind aan haar Zweedse tegenstander Anna Laurell Nash. „Het was een relaxed toernooi.” Stoyan Nenov/Reuters

Haar verleden is een verboden gespreksonderwerp. Boksster Nouchka Fontijn wenst niet terug te blikken op de donkerste periode in haar carrière. Ellende is om te vergeten, de toekomst gloort. Ze wil vooruit in haar sport, winnen, als het even kan volgend jaar op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro.

In Bakoe creëerde Fontijn gisteravond alvast een pre-olympisch gevoel door in de klasse tot 75 kilogram goud te winnen op de Europese Spelen, haar belangrijkste toernooi van dit seizoen. Voor even was Fontijn de gelukkigste sportvrouw op aarde. Vanaf nu is de steven gericht op Rio.

Maar toch, voor de perceptie, nog even een terugblik. Fontijn werd in aanloop naar de Spelen in Londen uitgerangeerd door een bestuursbesluit van de Nederlandse boksbond. Zij werd verplicht bij de nationale selectie op het nationale sportcentrum Papendal te trainen, anders zou ze niet uitgezonden worden naar internationale toernooien.

De boksster moest gedwongen breken met Abdul Fkiri, haar trainer én geliefde. Fontijn werd in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd en was ook nog eens zwaar ontevreden over de centrale trainingen. Te laag niveau, was haar harde oordeel.

Vrij van geest

Om een lang verhaal kort te maken: de boksbond stapte vorig jaar af van het concept Papendal, waarna Fontijn terugkeerde in haar oude, vertrouwde biotoop. Samen met Peter Müllenberg wordt zij ondersteund. Maar belangrijker: Fontijn wordt weer getraind door Fkiri en is verlost van alle mentale obstakels. Ze bokst weer vrij van geest. Een heerlijk gevoel.

Verlost van alle ketens demonstreerde Fontijn deze week waartoe ze in staat is. Te midden van de Europese top was er in Bakoe één uitblinkster: Nouchka Fontijn. Soeverein mepte ze al in de eerste ronde haar grootste belager, de Britse Savannah Marshall, uit het toernooi.

Fontijns ergernis over die loting veranderde in opluchting. Het toernooivervolg werd de grote Fontijn-show, want de Nederlandse domineerde elke partij, met inbegrip van de finale tegen de Zweedse Anna Laurell Nash, die gisteren met vernietigende jurywaarderingen werd verslagen. Fontijn is de beste van Europa, wat niet uitzonderlijk is voor de regerend Europees kampioen. Maar Fontijn gaf haar titel extra glans vanwege haar fitheid en technische superioriteit.

Buiten het resultaat was de boksster vooral tevreden over haar dominantie. Zonder een spoortje arrogantie: „Buiten de eerste ronde tegen Marshall was het een relaxed toernooi. Dat gold ook voor de finale, waarin ik me na één ronde al zeker voelde. Het was zaak geconcentreerd te blijven om niet tegen een klap op te lopen.”

De beste van Europa is niet automatisch de beste van de wereld, zeker niet in boksen. Op weg naar olympische glorie kunnen blokkades worden opgeworpen door Chinese, Zuid-Amerikaanse, Canadese, maar vooral Amerikaanse bokssters, van wie er één Fontijn extra ontzag inboezemt: Claressa Shields, de olympisch en wereldkampioen. Met 20 jaar nog jong, maar buitengewoon talentvol. The woman to beat, beseft Fontijn, die overigens nooit tegen haar heeft gebokst.

In aanloop naar de Spelen wil Fontijn „die Amerikaanse” opzoeken. Om haar tenminste een keer geraakt, geroken en geproefd te hebben. Om te weten wat haar kracht is en waar haar zwakheden liggen. Dé confrontatie zou al in februari op de WK in Kazachstan kunnen plaatshebben. Op dat podium worden ook de eerste vier plaatsen voor de Spelen van Rio verdeeld. Bij een tegenvallend resultaat volgt voor de Europeanen nog een olympische herkansing op een kwalificatietoernooi in Turkije.

Objectiviteit jury geen garantie

Normaal gesproken moet Fontijn haar reis naar Rio in Kazachstan veiligstellen. Maar bokstoernooien verlopen niet altijd normaal, roept bondscoach Hennie van Bemmel in herinnering. Met een reële blik: „Je hebt als bokser twee obstakels: de tegenstander en de politiek. In veel landen zijn er met olympisch kwalificatie grote budgetten gemoeid, en in het verlengde daarvan werkgelegenheid. En helaas is objectiviteit bij de jurering niet altijd gegarandeerd.”

Maar eerst wil Fontijn genieten van haar succes op de Europese Spelen, waar het bokstoernooi, in tegenstelling tot atletiek en zwemmen, sterk bezet was. Fontijn koestert haar medaille, hoe verdeeld de meningen over het nieuwe continentale sportplatform ook zijn. Haar goud blinkt.