VPRO Cinema Collectie: Romeo + Juliet

De VPRO begint vanavond met de reeks Cinema Collectie, waarin zes filmmakers tien minuten lang terugblikken op hun doorbraakfilm, die vervolgens wordt uitgezonden.

Samensteller Gerhard Busch: „Regisseurs bewaren doorgaans goede herinneringen aan de film waarmee ze zijn doorgebroken. Er is enige tijd overheen gegaan. Met enige distantie kun je de waarde en betekenis van een film pas echt doorgronden.” De komende weken krijgen we onder meer films van Thomas Vinterberg (Festen), Marco Tullio Giordano (La meglio gioventù) en Lukas Moodysson (Together) te zien.

Vanavond Baz Luhrmann. Die brak in 1992 door met Strictly Ballroom maar praat gek genoeg over de film die erna kwam: Romeo + Juliet – dat is nu eenmaal een bekendere titel. Luhrmann verplaatste de tragedie van Shakespeare uit 1597 naar Verona Beach, een 20ste-eeuwse Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families.

André Waardenburg