Dode bij terreuraanslag in Frankrijk

Vlag van IS gevonden. Een slachtoffer onthoofd, zeker twee gewonden. Verdachte opgepakt.

Agenten bij het fabrieksterrein waar vanochtend een aanslag met jihadistisch motief is gepleegd.
Agenten bij het fabrieksterrein waar vanochtend een aanslag met jihadistisch motief is gepleegd. Foto PHILIPPE DESMAZE/AFP

Bij explosies door een jihadistische aanslag op een fabriek voor industrieel gas in de buurt van Lyon is vanmorgen één persoon omgekomen en zijn zeker twee mensen gewond geraakt.

Eén of meerdere mannen zijn iets vóór tien uur met een auto ingereden op gascontainers bij de fabriek van Air Products, in de stad Saint-Quentin-Fallavier, ruim dertig kilometer ten zuidoosten van Lyon. Daarna zou een man met een vlag van Islamitische Staat de fabriek zijn ingegaan en ook daar gasflessen hebben laten exploderen.

Het dodelijke slachtoffer is onthoofd; zijn hoofd is op enkele tientallen meters van de rest van zijn lichaam gevonden, bedekt met teksten in het Arabisch. Volgens sommige media was het hoofd op een hek gespietst. De identiteit van het slachtoffer was rond het middaguur nog onduidelijk, maar woordvoerders van de fabriek hebben tegen Franse media gezegd dat het niet om een werknemer ging.

In verband met de aanslag is een man van rond de 30 aangehouden. De regionale krant Le Dauphiné Libéré meldt dat de verdachte bekend was bij de inlichtingendiensten en dat hij een vermoedelijke dader is. Een tweede dader zou zijn gedood. (NRC)