Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Zwaar jaar Rendo

De jaarcijfers van Rendo laten zien dat de Drentse netbeheerder een moeilijk jaar achter de rug heeft, schrijft het FD. Het bedrijfsresultaat van 2014 komt neer op 10,4 miljoen euro, dat is 23 procent minder dan het jaar daarvoor.

In 2014 kreeg Rendo een nieuwe directeur en een raad van commissarissen en worstelde het bedrijf nog met de nasleep van de fraudezaak rond de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk die in 2012 aan het licht kwam. Dat is volgens algemeen directeur Eddy Veenstra de voornaamste oorzaak voor het slechte jaar van Rendo.

Daarnaast kreeg Rendo begin dit jaar nog een klap door een boete van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege de gebrekkige controle van een meetinstallatie bij een biomassacentrale.

Nederland toch weer in zee met Rusland?

Mogelijk moet Nederland binnen afzienbare tijd weer gas importeren uit Rusland. Dat vreest minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, meldt RTL Nieuws. Het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen vanwege de onveilige situatie voor burgers - steeds meer aardbevingen en beschadiging van woningen - zou daartoe kunnen leiden, zei de bewindsman in de Tweede Kamer. Koenders:

“Wij hebben een situatie in Groningen. Dat betekent dus dat dat gecompenseerd moet worden en dat kan op korte termijn best uit Rusland moeten zijn”

De uitspraak van Koenders komt op een gevoelig moment. Deze week verlengde de EU haar sancties tegen Rusland met zes maanden en denkt Nederland aan het opzetten van een internationaal tribunaal om verdachten van het neerschieten van vlucht MH17.

Koenders sprak nogmaals de wens uit dat de Europese Unie minder afhankelijk wordt van gas uit Rusland. Maar hij kon er niet omheen dat het land nog een tijdje een van de leveranciers zal blijven in Europa.

Pensioensverhuizing

Pensioenzaken zijn voor sommige mensen onbegrijpelijk. De Volkskrant probeert uit te leggen hoe werknemers hun pensioen mee kunnen verhuizen naar een nieuwe opdrachtgever.

Want hoewel niet veel mensen weten dat dit kan, is deze zogeheten ‘waardeoverdracht’ in het leven geroepen om flexibele werknemers te helpen een degelijk pensioen op te bouwen. De krant raadt aan het pensioenfonds van de nieuwe werkgever in te lichten via een antwoordformulier of de nieuwe collega’s van personeelszaken ermee lastig te vallen.

Maar, waarschuwt de Volkskrant, verhuis je pensioen niet als je met er met de ruil op achteruitgaat. Dus ook voor nitwits op het gebied van pensioenen, er komt nog steeds onderzoek en enige kennis bij kijken.