Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Dit is wat we weten over de aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit

Foto Reuters/Emmanuel Foudrot

Frankrijk, Tunesië en Koeweit zijn vandaag alle het toneel van bloedige terreuraanslagen. In Frankrijk werd een fabriek aangevallen en een onthoofde man gevonden, in Tunesië werden toeristen bij hotels aangevallen en in Koeweit werd een aanslag gepleegd op een shi’itische moskee. We hebben voor elk op een rij gezet wat we tot nu toe weten.

We houden dit artikel bij in het geval van nieuwe ontwikkelingen. Volg ook ons liveblog.

Frankrijk: man valt fabriek bij Lyon aan

 • Een man heeft vanochtend een fabriek van Air Products, een Amerikaans bedrijf voor industrieel gas en chemische producten, aangevallen in het Franse stadje Saint-Quentin-Fallavier, niet ver ten zuidoosten van Lyon.
 • Volgens de krant Le Parisien liep Salhi het bedrijfsterrein in Saint-Quentin-Fallavier op om een bestelling af te leveren. Buiten de beveiligde zone onthoofdde hij een man.
 • Salhi zou mogelijk het chemiebedrijf in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden.
 • Het hoofd van het slachtoffer werd gevonden op een hek bij de fabriek. Op het hoofd was in het Arabisch geschreven, meldden verschillende media.
 • Op de plek van de aanslag werd minstens één vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevonden. De aanslag is echter (nog) niet opgeëist door de groep.
 • De onthoofde man bleek later op de dag de chef van de verdachte bij het bedrijf. Over het motief voor de gruweldaad is nog niets bekend.
 • Een verdachte werd niet lang na de aanslag aangehouden. Het gaat om de 35-jarige Yassin Sahli, zakenman en vader van drie kinderen. Hij komt uit Saint-Priëst, een voorstad van Lyon. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Tussen 2011 en 2014 stond hij opnieuw op de radar van de veiligheidsdiensten.
 • Naast de hoofdverdachte werden ook zijn vrouw, zus en nog een ander gearresteerd (en verhoord).
 • Lange tijd was onduidelijk of er sprake was van een tweede dader en als die er was, of die nog in leven was. Uiteindelijk bleek het om één dader te gaan.
 • De aanval wordt beschouwd als terreuraanval. President Hollande noemde het zo en de antiterreureenheid van de politie doet er ook onderzoek naar als dusdanig.
 • Veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt op kwetsbare plekken in Frankrijk.

Ter achtergrond: Frankrijk verkeert in een hoge staat van alertheid na de bloedige aanslagen in Parijs van afgelopen januari. Zeventien mensen werden gedood toen terroristen de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt aanvielen. In april zei premier Manuel Valls dat in de tussentijd minstens vijf terreuraanvallen waren voorkomen. Nooit was de dreiging voor Frankrijk groter, zei hij toen. Honderden Fransen vechten mee in de oorlog in Syrië, waar ze het risico lopen te radicaliseren. Vervolgens vormen ze een gevaar bij terugkeer naar Frankrijk.

Tunesië: toeristen aangevallen op strand

 • Een man voerde begin van de middag een aanval uit op het strand bij twee hotels in de Tunesische badplaats Sousse. Hij verborg een kalasjnikov onder zijn parasol, waarmee hij later begon te schieten op toeristen die op het strand lagen te zonnen.
 • Er zijn volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken ten minste 39 mensen gedood en 36 anderen gewond geraakt. Onder hen zijn veel toeristen. Onder hen is één belg. Ook kwamen er in elk geval vijf Britten om en een Ier. Van de meeste slachtoffers is de nationaliteit nog onbekend.
 • Het is in elk geval zeker dat er geen Nederlanders onder de doden zijn. De zes Nederlandse toeristen die via reisorganisatie Arke in het aangevallen hotel zaten, zijn volgens moederbedrijf TUI ongedeerd.
 • De dader werd gedood door Tunesische veiligheidstroepen. Bij het lichaam van de gedode schutter zou een kalasjnikov gevonden zijn. Eerder op de dag spraken de autoriteiten nog over twee daders, van wie er één voortvluchtig zou zijn.
 • Het hotel waarbij de aanslag plaatsvond is het Hotel Riu Imperial Marhaba, een luxehotel gelegen aan de Golf van Hammamet.
 • De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Dat staat althans in een verklaring geplaatst op een Twitterpagina die gelieerd is aan de terreurgroep.

Ter achtergrond: In Tunesië vinden geregeld jihadistische aanslagen plaats, vooral in de grensgebieden met Libië en Algerije. In maart waren toeristen ook slachtoffer van een aanslag. 24 mensen, onder wie de twee daders, kwamen om toen het Bardomuseum in hoofdstad Tunis werd aangevallen. Die aanval werd opgeëist door IS. In 2013 werden nog een aanslag in Sousse voorkomen, net als in de eveneens toeristische badplaats Monastir.

Koeweit: zelfmoordaanslag in moskee

 • Een man heeft zichzelf vandaag opgeblazen in de shi’itische Imam Sadiq-moskee in Koeweit-stad.
 • Bij de aanslag zijn ten minste 25 mensen gedood, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim tweehonderd anderen zijn gewond geraakt.
 • De aanslag is opgeëist door IS.

Ter achtergrond: Hoewel Koeweit grenst aan Irak, waar verschillende terreurgroepen elkaar bevechten, komen aanslagen als deze zelden voor in Koeweit. Zo’n dertig tot veertig procent van de bevolking is shi’itisch, dat zijn zo’n 400.000 mensen.