Denemarken krijgt liberale minderheidsregering

De liberale partijleider Lars Løkke Rasmussen staat de pers te woord.
De liberale partijleider Lars Løkke Rasmussen staat de pers te woord. Foto: AP : Lasse Kofod / Polfoto

De Deense liberale partij Venstre gaat een minderheidsregering vormen, gesteund door de radicaal-rechtse Deense Volkspartij (DF). Dat maakte Venstre-partijleider Lars Løkke Rasmussen bekend. Rasmussen zal tevens de nieuwe regering gaan leiden.

Bij de parlementsverkiezingen van vorige week behaalde de liberale partij de grootste verkiezingsnederlaag in 25 jaar. Venstre werd met 34 van de 179 zetels de derde partij van Denemarken, achter de Deense Volkspartij en de Sociaaldemocraten van de huidige premier Helle Thorning Schmidt.

Door een gedoogconstructie met de Deense Volkspartij en een aantal andere partijen kan Rasmussen een centrum-rechtse regering vormen met 34 zetels. Slechts één Deense regering had er minder; in 1973 werd er een regering met 22 zetels geïnstalleerd. Die hield het veertien maanden vol.

Vertrouwde positie voor Deense Volkspartij

Het is niet de eerste keer dat de Deense Volkspartij een minderheidsregering in het zadel helpt. Tussen 2001 tot 2011 steunde DF ook een centrum-rechtse minderheidscoalitie.

In de laatste twee jaar van die minderheidsregering was de liberale leider Rasmussen ook al premier. Hij volgde toen partijgenoot Anders Fogh Rasmussen op, die secretaris-generaal van de NAVO werd.