Economie

De plannen van het nieuwe Nokia? 5G, 5G, 5G

Foto Bloomberg

Het nieuwe Nokia is geen Fins bedrijf meer. Weliswaar staat het hoofdkantoor nog in Espoo, vlakbij Helsinki, de activiteiten zijn wereldwijd verspreid: alleen al de netwerktak heeft ruim 50.000 werknemers in 120 landen.

Net als telecomproviders nemen ook de leveranciers van netwerkapparatuur elkaar over om grotere bedrijven te vormen en efficiënter te kunnen werken. Nokia lijfde dan ook voor 15,6 miljard euro het Franse Alcatel-Lucent in. Samen zijn ze groot genoeg om mee te doen met concurrenten als het Chinese Huawei en Ericsson.

Internet of things

Met Alcatel-Lucent haalt Nokia 72.000 extra mensen in huis en een bedrijf met een rijke onderzoekstraditie – met name het Amerikaanse Bell Labs, afkomstig van de Lucent-kant. Het is moeilijk om zulke grootschalige fusies tot een succes te maken, maar Nokia-topman Rajeev Suri heeft in ieder geval een goede reputatie. Hij slaagde erin de netwerktak weer winstgevend te maken. Dat ging niet met zachte hand: hij ontsloeg 17.000 mensen, bijna een kwart van het totaal aantal werknemers.

Wat gaat het nieuwe Nokia doen?

5G, 5G, 5G

De toekomst is het 5G-netwerk, mobiele technologie die vanaf 2020 in gebruik moet worden genomen. Hogere snelheden maken het mogelijk om op grote afstand apparaten te besturen via mobiele dataverbindingen. Daarnaast vormt 5G de basis van het internet of things: miljarden machines en objecten die met elkaar samenwerken en een ‘vierde industriële revolutie’ mogelijk maken. Denk aan verbeterde logistiek, slimme steden en auto’s die elkaar van hun positie op de hoogte houden.

De 5G-technologie is volop in ontwikkeling. Nokia voert testen uit met het Japanse NTT Docomo, vertelt Peter Merz, die de onderzoeksactiviteiten op het gebied van radiotechnologie leidt:

“We zitten nu nog in de experimentele fase, maar komend jaar zullen we aan de 5G-standaarden gaan werken. Daarnaast moeten overheden frequenties gaan toewijzen aan de nieuwe generatie netwerken.”

Daar ligt een belangrijke rol voor de Europese overheid, die ervoor moet zorgen dat de frequenties ongeveer hetzelfde zijn teneinde 5G te stimuleren. Wellicht dat Europa dan weer net zo’n belangrijke rol kan spelen in mobiele technologie als in de tijd van GSM en 3G. Er wordt veel geld gestoken in publiek-privaat 5G-onderzoek om de Europese techsector een broodnodig duwtje in de rug te geven.

Mobiele telefoons

Oorspronkelijk maakten veel netwerkleveranciers ook hun eigen telefoontoestellen – een simpele garantie om de mobiele netwerken ook goed te laten werken. Is het geen nadeel dat Nokia geen mobiele telefoons meer maakt?

“We hebben nog altijd de kennis in huis van de mensen die modemtechnologie ontwikkelen,” zegt Merz. Inmiddels is het Chinese Huawei een van de weinige technologiebedrijven die nog zowel netwerken als telefoons produceren. Toch kan Nokia volgens hem een verschil maken:

“We zijn de grootste buitenlandse leverancier van netwerktechnologie in China.”