Cultuur

De oerjeep wordt na 68 jaar vernieuwd

foto Land Rover

Airbags? Roetfilter? Goede vering? Allemaal nieuwerwetse fratsen, dat heeft de legendarische Land Rover Defender - de allereerste terreinwagen die ook beschikbaar was voor gewone gebruikers - helemaal niet nodig om indruk te maken. Populair onder boeren, jagers én snobs uit Oud-Zuid. In 68 jaar nooit wezenlijk veranderd van ontwerp.

En toch gaat-ie dit jaar uit productie: voldoen aan de eisen van deze tijd is te lastig voor de fabrikant, Land Rover gaat de Defender gewoon helemaal opnieuw ontwerpen. Voordat het zover is wordt in december van dit jaar de tweemiljoenste Defender nog geveild voor het goede doel (het Rode Kruis en de Rode Halve Maan), waarna de productie in het Britse Solihull gestaakt wordt.

In het echt zien? Dit weekend is de wagen al te zien bij het racefestival Goodwood Festival of Speed in Chichester, West Sussex. Een ticket kost omgerekend 72 euro.

Bijna zeventig jaar Land Rover Defender in beeld: