Opinie

De blunder, de overwinning en de fusie van de week

Het was geen blunder, maar een lawine aan blunders van politie, zorgverleners en vooral het Openbaar Ministerie die meer dan waarschijnlijk het leven heeft gekost aan oud-minister Els Borst, zo bleek uit een onderzoeksverslag over de zaak deze week.

Foto: Lex van Lieshout/ANP

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Het was geen blunder, maar een lawine aan blunders van politie, zorgverleners en vooral het Openbaar Ministerie die meer dan waarschijnlijk het leven heeft gekost aan oud-minister Els Borst, zo bleek uit een onderzoeksverslag over de zaak deze week. Was de verdachte tijdig vastgezet dan was de moord voorkomen, schreef collega Marcel Haenen.

De overwinning van de week was zonder twijfel die van klimaatorganisatie Urgenda. Een Nederlandse rechtbank oordeelde in een vonnis, dat redacteur Arjen Schreuder ‘spectaculair’ noemde, dat de staat meer moet doen tegen klimaatverandering. Maar kan de overheid het klimaat redden?, vroeg Paul Luttikhuis zich af.

De fusie van de week was die tussen het Nederlandse Ahold en Belgische Delhaize. De Hollanders pakken ons kroonjuweel af, noteerde onze België-correspondent Tijn Sadée. Echt gelijkwaardig is dat huwelijk niet, aldus economieredacteur Barbara Rijlaarsdam. En haar collega Menno Tamminga zette de valkuilen van grensoverschrijdende fusies op een rijtje. Drie lessen voor succesvol samengaan.

De knoop die deze week alweer niet werd doorgehakt was die over Griekenland. De Griekse en Europese leiders zitten vast in hun eigen taboes, schreef onze Europa-correspondent Stéphane Alonso. ‘Nog nooit vielen in Brussel zulke harde woorden‘ tekende onze redactie op. Onze correspondente in Athene ging op stap met de pro-Europese beweging aldaar. En columnist Jan Kuitenbrouwer vroeg zich af of het alwéér vijf voor twaalf was. De journalistiek is door zijn superlatieven heen, schreef hij.

De columnist van de week is collega Tom-Jan Meeus. Hij kreeg woensdag in de Eerste Kamer de prestigieuze Anne Vondelingprijs voor zijn ‘Haagse Invloeden’, zijn zaterdagse column die de voorbije jaren is uitgegroeid tot een must read voor iedereen die Den Haag wil begrijpen. Vorige zaterdag beantwoordde hij de vraag waarom de rolverdeling in de landspolitiek deze week bijna volledig veranderde.

Over columnisten gesproken. Elke maandag verheug ik mij op het stukje van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants. Deze week trok ze snoeihard van leer tegen Halbe Zijlstra die voorstelde dat vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. ‘Alsof ze niet al bijna allemaal in de regio worden opgevangen’, brieste ze.

De vrouw die deze week mijn hart heeft gestolen heet Elisabeth Fisher-Spanjer. Minnares van een trotskistenleider, vrouw van een verzetsstrijder, vriendin van een bondskanselier en een paar dagen geleden 100 jaar geworden. O ja, op haar tachtigste verkocht ze haar sportwagen.

De ontgoocheling van de week was toch wel de uitschakeling van Oranje op het WK vrouwenvoetbal. ‘Er valt een wereld te winnen voor Oranje’, analyseerde Fabian van der Poll.

En tot slot: Utrecht maakt zich op voor Le Grand Départ van de Ronde van Frankrijk. Dit weekend publiceren NRC Handelsblad en nrc.next een speciale bijlage over Utrecht en de Tour. Dat die naar Utrecht komt hebben we te danken aan Jeroen Wielaert en Jan Fokkens. Het begon met twee bierviltjes.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.