100.000 vluchtelingen door onrust in Burundi

Foto MARCO LONGARI/AFP

Demonstrerende studenten proberen een veilig heenkomen te zoeken onder de hekken van de Amerikaanse ambassade in Burundi. Velen zouden asiel willen aanvragen. De afgelopen weken zijn al zeker tachtig doden gevallen in het Afrikaanse land vanwege verkiezingsgeweld. President Pierre Nkurunziza wil de macht niet afstaan en gaat op voor een derde termijn, al is dat in strijd met de grondwet. Meer dan 100.000 mensen zijn voor het geweld gevlucht. Woensdag vluchtte ook vicepresident Gervais Rufyikiri naar België. In gesprek met de Franse zender France 24 zei hij het ongrondwettige optreden van Nkurunziza niet langer te kunnen steunen. De angst voor een nieuw bloederig etnisch conflict is groot. Twaalf jaar geleden eindigde de laatste burgeroorlog.