Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Broer Jos van Rey op Aruba gearresteerd in grote witwaszaak

De broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey is afgelopen dinsdag op Aruba aangehouden als verdachte in een grote witwaszaak, samen met nog twee anderen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de identiteit bevestigen noch ontkennen. Een bron bevestigt aan NRC dat het wel degelijk om de broer van Van Rey gaat.

Justitie heeft afgelopen dinsdag op Aruba Hennie van Rey, de 74-jarige broer van politicus Jos van Rey, aangehouden in een groot witwasonderzoek. Met hem werden nog twee verdachten opgepakt.

Bij diverse doorzoekingen werd in totaal 3,9 miljoen euro gevonden en in beslag genomen. 2,8 miljoen daarvan werd aangetroffen verstopt in een koelcontainer met pakketten kippenvlees. Bij doorzoekingen in Nederland en België werd zevenhonderdduizend euro gevonden, op Aruba ruim vierhonderdduizend euro.

Auto’s, computers en voertuigen in beslag genomen

De politie doorzocht dinsdag drie woningen en drie bedrijfspanden in Roermond, een woning in het Belgisch-Limburgse Lanklaar, een bedrijfspand in het eveneens in die provincie gelegen Bree, en vier ondernemingen en vier woonhuizen op Aruba. Behalve contant geld werden administratie, computers, drie dure auto’s en twee motoren in beslag genomen.

Het vermoeden bestaat dat Hennie van Rey’s vleesbedrijf Castimex, dat actief is in import, export en verscheping, geld transporteerde van Nederland naar Aruba. De verdachten of anderen beheerden en wisselden geld en brachten het onder op voor de buitenwereld verborgen plekken. Hennie van Rey heeft op Aruba ook een bouw- en constructiebedrijf en een vakantiecomplex, Del Rey genaamd.

Geen directe link dossier Jos van Rey

Het OM op Aruba en het Landelijk Parket van het OM in Nederland begonnen op 13 april met het onderzoek naar de witwaslijn. Dat vloeide voort uit een parallel opsporingsonderzoek naar het witwassen van geld.

Volgens woordvoerder Wim de Bruin gaat het daarbij niet om het dossier San Jose, waarin Jos van Rey centraal staat. De oud-politicus wordt behalve van corruptie, verkiezingsfraude en schending van het ambtsgeheim ook verdacht van witwassen. Het onderzoek tegen hem en enkele medeverdachten loopt al bijna drie jaar.

Begin volgende week wordt Hennie van Rey naar Nederland gebracht, waar beslist wordt of hij vast blijft zitten. De andere twee blijven op Aruba waar een raadkamer gevangenhouding zich over de verlenging van hun detentie buigt.