Media

Bril, bed, spijkerbroek: lease je leven bij elkaar

Beeld NRC Q

De leaseauto ken je - daar heb je niet eens die dikke baan voor nodig - maar er is veel meer mogelijk. Je bank, het kunstwerk boven de bank, de televisie en de bril waarmee je daarnaar kijkt - zo’n beetje alles is te leasen.

NRC Q zet het op rij. Plus wat het je kost.

Bed

Een “onbezorgde nachtrust voor nog geen 1,30 per nacht”, is dus géén aanbieding voor een heel goedkope hotelovernachting. Sinds juni kan je bij Bedgarant een bed leasen. Voor een vast bedrag per maand komt het bedrijf een bed op maat bij je installeren, en gaat het kapot, dan heb je recht op reparatie. Of een nieuw bed. Maar dan moet je wel een contract voor tenminste vijf of zeven jaar afsluiten.
Leasekosten: Voor het goedkoopste en kleinste bed (een boxspring) betaal je bij een contract van vijf jaar 54 euro per maand. Één maand per jaar is gratis. In totaal betaal je in vijf jaar dus 2.970 euro.
Koopprijs: Het bed kost hier 2.600 euro.

Spijkerbroek

Een spijkerbroek leasen, Mud Jeans uit Nederland haalde er afgelopen jaar de wereldpers mee. Eigenaar Bert Van Son hoopt mensen met het leasen tot hergebruik te stimuleren. Maar begin dit jaar stopte het bedrijf ermee, volgens Van Son vanwege problemen met de btw-afdracht en een overvraag. “We hadden ineens 3.000 klanten en deden de administratie nog handmatig.” Vanaf vandaag zijn ze overigens weer te leasen, de broeken.
Leasekosten: Een beginbedrag van 20 euro. Vervolgens 7,50 euro per maand, een jaar lang. Dat is een totaal van 110 euro. Daarna kan je beslissen om te stoppen of om een nieuwe broek uit te zoeken. Dan betaal je eenmalig tien euro, en gewoon weer de 7,50 per maand.
Koopprijs: De nieuwprijs voor een spijkerbroek van Mud Jeans is ongeveer 119 euro. Je kunt ook kiezen voor een vintage-exemplaar (49 euro), een broek die eerder door een leaseklant is gedragen.

Bril

Meerdere opticiens bieden de mogelijkheid aan een bril te leasen. De winkels van Hans Anders bijvoorbeeld, en ondernemers als Van Daalen uit Naaldwijk. Bij de laatste kun je een driejarig of zesjarig contract aangaan, en dan elk jaar of elke twee jaar een nieuwe bril uitkiezen. Je betaalt gewoon de totaalkosten voor de bril, verdeeld over de maanden. Een soort koop op afbetaling dus. Met het verschil dat je bij het inleveren van een oude bril korting krijgt op de nieuwe (15 of 30 procent).
Leasekosten/koopprijs: Afhankelijk van het soort montuur en glazen.

Televisie

Ook consumentenelektronica kun je leasen. Skala.nl (een website van Elbuco, dat meerdere leasebedrijven beheert) biedt van alles aan: laptops van Apple, wasmachines en televisies. Deze van Samsung bijvoorbeeld: de Curved TV van 48 inch/122cm.
Leasekosten: Vijf jaar lang 44,95 euro per maand. Totaal na vijf jaar: 2.697 euro. Of je kan na een paar jaar voor een nieuwe tv kiezen. Dan moet je wel een nieuw contract afsluiten.
Koopprijs: De adviesprijs van Samsung is 1.099 euro.

Zo’n prijsverschil roept de vraag op waarom je nog zou leasen, als je het ook in één keer kan aanschaffen, maar dan goedkoper. “Je doet het niet alleen omdat je het niet in één keer kunt betalen”, zegt Anne Bouk Swildens van Elbuco.

“Het gaat mensen ook om de service en het gemak.”

Daarmee doelt ze op bezorging, installatie en eventuele reparatie of vervanging: kosten die als je iets koopt niet altijd inbegrepen zijn. Daarnaast, meent Swildens, past de leaseconstructie in de “opkomst van de deeleconomie”. “Bezit is steeds minder belangrijk.”

Zin in? Dan kan je dit óók nog leasen: