Asielzoekers – niet in deze goede buurt

Na ophef van buurtbewoners wijzigt de gemeente haar „slordige besluit”: de opvang van asielzoekers is tijdelijk.

De permanente vluchtelingenopvang in de Jeruzalemwijk in Watergraafsmeer gaat niet door na bewonersprotest.
De permanente vluchtelingenopvang in de Jeruzalemwijk in Watergraafsmeer gaat niet door na bewonersprotest. Foto Rein van Zanen/ANP

De rust is wedergekeerd in de Jeruzalembuurt in Watergraafsmeer. Er komt géén permanente opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Het Robert Kochplantsoen staat er strak aangeharkt bij. Alleen de man op het bankje met een blikje bier valt buiten het plaatje. Hij komt van de verslaafdenopvang verderop. Maar ach, ook zij horen er hier intussen een beetje bij.

Even was er hier paniek. Want naast verslaafden, zouden er tachtig uitgeprocedeerden komen. Op 10 juni kregen de bewoners een brief dat op 1 juli een 24-uursopvang voor medisch en psychisch kwetsbare vluchtelingen zou openen. Bewoners waren ontsteld. Ze verzamelden 400 handtekeningen en stuurden de burgemeester een boze brief. Op de informatieavond afgelopen dinsdag excuseerde burgemeester Van der Laan zich voor het „slordige besluit”. Binnen een half jaar, zei hij, is de groep weg.

Op Twitter werden de „importyuppen uit de witte Watergraafsmeer” afgesnauwd. Vluchtelingen oké, maar niet in de achtertuin. „Zo is het niet”, zegt Bernard de Jager, die aan het plantsoen woont. „We begrijpen dat vluchtelingen ergens heen moeten, maar nog meer zorginstellingen in deze buurt van 250 bij 250 meter willen we niet.” In de buurt staat ook een vrouwenhuis en een kliniek voor ambulante jeugdzorg. Daarnaast zijn bewoners boos over de wijze waarop het geregeld werd. De Jager: „Toen we het hoorden, was het al een voldongen feit.” Daarom wijzigde de burgemeester het besluit, laat zijn woordvoeder weten. „In alle haast realiseerde de gemeente zich niet welke druk er al ligt op de buurt.” Gevaarlijk zijn de uitgeprocedeerden niet. „Er is geen negatieve ervaring met deze groep.”

Dat is precies wat bewoner en televisiepresentator Teun van de Keuken dwarszit. „De angst regeert.” Zijn kind zit op de Daltonschool De Meer, aan het plantsoen. De school kwam met een officiële verklaring tegen de komst van de opvang. „Ik zie het bezwaar niet”, zegt Van de Keuken. „De school heeft er geen last van. Dit zijn dan hoger opgeleide, zogenaamd progressieve ouders die GroenLinks stemmen en de mond vol hebben van solidariteit.”

Een oude bewoner die zijn hond uitlaat vreest wél voor gedoe. „Er is al veel onrust van de verslaafden. Ze plassen op straat, bedreigen mensen en bedelen. Misschien doen de vluchtelingen dit niet, maar het zijn wel mensen uit oorlogsgebieden. Dat past niet echt in een woonwijk met kinderen.”

De verslaafdenopvang laat weten dat de zes bedelaars – „het gedrag was er niet uit te krijgen” – intussen zijn verplaatst. Onder andere naar de Wallen. Daar vallen vreemdelingen minder op.