Hooggerechtshof VS geeft homostellen het recht om te trouwen

Een voorstander van het homohuwelijk zwaaien met de regenboogvlag voor het hooggerechtshof in Washington D.C.
Een voorstander van het homohuwelijk zwaaien met de regenboogvlag voor het hooggerechtshof in Washington D.C. AP Photo/Jacquelyn Martin

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat homostellen in alle Amerikaanse staten het recht krijgen om te trouwen. Daarmee wordt een verbod in een aantal staten ongrondwettelijk verklaard. Dat meldt persbureau Reuters.

De stemming was met vijf tegen vier een nipte overwinning voor de voorstanders van het homohuwelijk. Het Supreme Court beantwoordde vandaag twee vragen: of de grondwet het toelaat dat staten het homohuwelijk verbieden, en of staten kunnen weigeren het huwelijk van elders getrouwde homostellen te erkennen.

Homoseksuele stellen konden al trouwen in 36 staten en het District Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt. Sommige staten hanteerden in hun wetgeving de definitie van het huwelijk als een verbond ‘tussen man en vrouw’. In deze veertien staten was het tot de uitspraak vandaag nog niet mogelijk om te trouwen, maar daar komt nu dus verandering in.

De Amerikaanse president Obama reageerde gelijk na de uitspraak met een tweet.

Twitter avatar POTUS President Obama Today is a big step in our march toward equality. Gay and lesbian couples now have the right to marry, just like anyone else. #LoveWins

In een reactie zei de Amerikaanse president dat de uitspraak van het hof “nog eens bevestigt dat dat alle Amerikanen gelijk zijn voor de wet, ongeacht van wie ze houden.”

Na de uitspraak van het hooggerechtshof brak een volksfeest los onder de enkele honderden Amerikanen die zich voor het gerechtsgebouw hadden verzameld. Het Amerikaanse volkslied werd gezongen, en ook de kreet ‘Love has Won’ werd gescandeerd.

Rechter Kennedy maakt het verschil

Zoals verwacht maakte de 78-jarige rechter Anthony Kennedy, een gematigd Republikein, het verschil. Kennedy stemde in ethische kwesties al verschillende malen mee met de progressieve vleugel. Hij roemt de stabiliteit die het huwelijk geeft en hij heeft als rechter veel voor homorechten gedaan.

Volgens Amerika-correspondent Guus Valk is de uitspraak van het hooggerechtshof historisch, maar lag die in de lijn der verwachtingen.

“Het was niet de verwachting dat het Supreme Court vandaag tegen zou stemmen. De afgelopen jaren is het debat rondom het homohuwelijk stukken minder emotioneel geworden. Het conservatieve verzet is afgenomen en de publieke opinie is opgeschoven.”

Conservatief Amerika betreurt uitspraak

Er zijn ook negatieve geluiden te horen na het besluit van het hooggerechtshof. De conservatieve rechter Antonin Scalia sprak na de uitspraak over een ‘bedreiging voor de Amerikaanse democratie’. Mike Huckabee, oud-gouverneur van de staat Arkansas en presidentskandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar, uitte zijn ongenoegen op Twitter.

Twitter avatar GovMikeHuckabee Gov. Mike Huckabee This flawed, failed decision is an out-of-control act of unconstitutional judicial tyranny --> http://t.co/WMborH3TxB #SCOTUS

Het hooggerechtshof boog zich deze week over een aantal prominente zaken op de Amerikaanse politieke agenda. Zo deed het hooggerechtshof gisteren uitspraak over de Amerikaanse zorgwet, ook wel bekend als Obamacare.

Het hof oordeelde dat subsidies voor arme Amerikanen om een zorgverzekering af te kunnen sluiten, landelijk verstrekt moeten worden - een grote overwinning voor president Obama.

De komende maanden wordt ook nog een uitspraak verwacht over de doodstraf.