Al-Shabaab doodt vijftig soldaten Afrikaanse Unie op basis Somalië

Archieffoto van een groep soldaten van de Afrikaanse Unie die patrouilleert in een gebied waar Al-Shabaab een sterke aanwezigheid heeft.
Archieffoto van een groep soldaten van de Afrikaanse Unie die patrouilleert in een gebied waar Al-Shabaab een sterke aanwezigheid heeft. Foto EPA / Tobin Jones

Het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Shabaab heeft een grote aanval uitgevoerd op een basis van de Afrikaanse Unie (AU) in de stad Lego in Somalië. Persbureau AFP sprak met ooggetuigen die spreken van zeker vijftig doden, waarvan sommigen onthoofd zouden zijn.

De militaire buitenpost werd bemand door ongeveer honderd Burundese soldaten die onderdeel zijn van de AU-missie in Somalië. De bewoners van Lego, honderd kilometer ten noordwesten van de Somalische hoofdstad Mogadishu, melden intensieve gevechten en een grond bezaaid met dode lichamen. De meesten in militair uniform.

De aanval zou vanochtend zijn begonnen met een bomauto die ontplofte bij de ingang van de buitenpost waarop tientallen militanten met machine geweren en bazooka’s naar binnen stormden. Een andere bewoner vertelde AFP dat Al-Shabaabstrijders na afloop de basis leeghaalden en het militair materieel meenamen.

‘Zwarte islamitische vlag hangt boven basis’

De AU heeft de aanval bevestigd, maar kon nog geen details geven over het aantal doden en gewonden. Een Al-Shabaab woordvoerder liet weten dat strijders de basis hadden overgenomen, hun vlag hadden gehesen en wapens van de AU had buitgemaakt.

Al-Shabaab commandant Mohamed Abu-Yahya meldde:

“De zwarte islamitische vlag hangt boven de militaire basis in Lego. De dode lichamen van de vijand liggen verspreid rondom de basis. De mujahideen {strijders} hebben al hun wapens en militair materiaal buitgemaakt.”

De islamitische terreurgroep strijdt in Somalië tegen de door het westen gesteunde overheid. De basis die is aangevallen is het hoofdkwartier van Amison, een door de VN gesteunde missie van de AU om de stabiliteit in Somalië te bewaren. Ook in Kenia pleegt Al-Shabaab regelmatig aanslagen.

Lees ook: Al-Shabaab neemt wraak in Kenia - zeven vragen over de terreurgroep.