Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Aanslag op toeristenhotel in Tunesische badplaats Sousse - zeker 28 doden

Een gedode toerist op het strand van Sousse.
Een gedode toerist op het strand van Sousse. Foto EPA

Bij een aanslag in de Tunesische badplaats Sousse zijn volgens het lokale ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 28 doden en 36 gewonden gevallen. Twee gewapende mannen openden begin middag het vuur op het strand nabij twee hotels, waar op dat moment toeristen en Tunesiërs van de zon lagen te genieten.

De nationaliteit van nog niet alle slachtoffers is bevestigd, maar het ministerie van Volksgezondheid meldde dat onder de doden Britten, Duitsers en Belgen zijn. Van de zes Nederlanders die in het getroffen hotel verbleven zijn er vier in veiligheid, meldde een woordvoerder van Arke aan persbureau ANP. Van de andere twee is op dit moment nog niets bekend.

De dader die later werd doodgeschoten zou vanaf het strand zijn komen aangelopen terwijl hij zijn kalasjnikov onder een parasol verborg, waarna hij het vuur op de toeristen opende. Vanaf het strand wist hij door het zwembad het hotel binnen te dringen, waar hij ook schoten loste.

Nationaliteit deel slachtoffers nog onbevestigd

Reisorganisatie Corendon liet De Telegraaf weten dat alle Nederlanders die via deze organisatie in Sousse zijn wel veilig zijn.

De aanslag in Sousse is nog niet opgeëist, hoewel jihadisten de afgelopen jaren geregeld aanslagen pleegden in Tunesië. De laatste grote aanval op toeristen vond in maart plaats op het Bardo museum in Tunis, toen 24 doden vielen, onder wie de twee daders.

Foto Reuters / Amine Ben Aziza

Politieagenten voeren in Sousse een man af die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag. Foto Reuters / Amine Ben Aziza

Reisorganisatie halen Nederlanders nog niet terug

Nederlandse reisorganisaties gaan vooralsnog geen Nederlandse toeristen uit Tunesie repatriëren. Dat heeft een woordvoerster van de ANVR, de koepelorganisatie in de reisbranche, tegen NRC gezegd. Eerder deze middag werd bekend dat de Belgische touroperator Jetair al zijn reizigers zo snel mogelijk terughaalt met twee vliegtuigen na de bloedige aanslag in Sousse. “Hoe vervelend ook, maar zo’n aanslag is een momentopname”, aldus de ANVR. “Deze is vooralsnog geen aanleiding om reizigers uit Tunesie weg te halen.”

Luchtvaartmaatschappij Arke heeft wel besloten zijn vlucht van morgenochtend naar Tunesië te schrappen in verband met de aanslag. “Wij kunnen ons ook goed voorstellen dat mensen nu even niet naar Tunesië op vakantie willen”, aldus een woordvoerder van reisorganisatie TUI tegen ANP.

‘Mensen renden massaal het strand af’

De Britse toerist Gary Pine, die vlakbij de plek van de aanslag in Tunesië was, deed zijn verhaal aan SkyNews. Hij hoorde plotseling geluiden “waarvan we dachten dat het vuurwerk was”, gevolgd door een explosie bij het naastgelegen hotel. “Mensen renden massaal van het strand af”, aldus Pine, die zag hoe iemand op het strand werd neergeschoten. Gasten van het hotel werd eerst verteld dat ze zich moesten opsluiten in hun kamer en later om zich in de lobby van het hotel te verzamelen.

Een andere toerist twitterde een foto van hoe hij zijn hotelkamer barricadeerde:

Het hotel waarbij de aanslag plaatsvond is het Hotel Riu Imperial Marhaba, een luxehotel gelegen aan de Golf van Hammamet. Badplaats Sousse is erg populair bij (buitenlandse) toeristen en heeft zowel een historische binnenstad als een modern deel. De stad vormt met onder meer Port El Kantaoui en Mahdia een reeks badplaatsen aan de Middellandse Zee die populair zijn bij bezoekers uit heel Europa. De laatste jaren brengen opvallend veel Europese jongeren er hun vakantie door.

Koenders: Heel ernstig

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft nog geen bevestiging van de aanslag in Tunesië. Tegenover ANP zegt hij.

“Het is heel ernstig als het gericht is tegen de toeristische sector. Het Noord-Afrikaanse land probeert er net weer bovenop te komen na een eerdere terreurdaad in de hoofdstad Tunis.”

Terreurdreiging

In Tunesië geldt een dreiging van terroristische aanslagen. Dit is vooral het geval in de grensgebieden met Libië en Algerije. Maar ook in overige gebieden bestaat een risico, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in het reisadvies. De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië. In 2013 werden twee aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba.

Dit bericht wordt continu geactualiseerd met de laatste stand van zaken.