Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

25 doden bij aanslag op shi’itische moskee in Koeweit

Bij een shi'itische moskee in Koeweit is een aanslag gepleegd.
Bij een shi'itische moskee in Koeweit is een aanslag gepleegd. Foto AFP / Yasser al-Zavyat

Bij een aanslag op een shi’itische moskee in Koeweit-stad zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en 202 mensen gewond geraakt. Volgens persbureau AFP vond de aanslag plaats na het vrijdaggebed in de Imam Sadiq-moskee. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Acht gewonden zijn naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, melden lokale bronnen. Het aantal doden en gewonden kan nog stijgen.Op videobeelden van de moskee is veel rook te zien. Verder liggen levenloze lichamen op de grond. Ook is duidelijk te zien hoe groot de moskee is.

In een statement op sociale media eist IS de aanslag op. Abu Suleiman al-Muwahed zou zichzelf hebben opgeblazen met als doel de ‘tempel van de verwerpers’ te treffen: een term die door IS wordt gebruikt voor shi’itische moslims.

De moskee ligt in een drukke wijk van de stad. De aanslag vond plaats tijdens de ramadan, en dan zijn de moskeeën het drukst bezocht. Vorige maand claimde IS nog een aanslag op een shi’itische moskee in Saoedi-Arabië. Daarbij werden negentien mensen gedood.

Aanslagen als deze zijn zeldzaam in Koeweit. Al meldden veiligheidsdiensten de afgelopen maanden we dat ze bommen hadden gevonden en onschadelijk hadden gemaakt. Zo’n dertig tot veertig procent van de Koeweitse bevolking is shi’itisch, ongeveer 400.000 mensen.