164 burgers gedood in Kobani bij offensief IS

Vluchtelingen uit de Syrische grensstad Kobani proberen het geweld te ontvluchten door richting de grens met Turkije te lopen.
Vluchtelingen uit de Syrische grensstad Kobani proberen het geweld te ontvluchten door richting de grens met Turkije te lopen. Foto: Reuters / Murad Sezer

Zeker 164 burgers zijn om het leven gekomen sinds de verrassingsaanval van Islamitische Staat (IS) gisterochtend vroeg op de stad Kobani, tot eind januari nog in handen van IS. De strijd ging vandaag in alle hevigheid verder waarbij IS-strijders zich hadden verankerd in gebouwen en burgers gegijzeld hielden, meldt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOVM).

Volgens de in Kobani woonachtige Koerdische activist Mustafa Bali hebben kleine groepen IS-strijders op drie plekken burgers gegijzeld. Zeventig mensen zouden op drie plekken vast worden gehouden. Een vierde plek werd bestormd door Koerdische strijders die daarbij een aantal IS-militanten zouden hebben gedood. Bali zegt dat er zeker veertig dode IS-strijders op straat in Kobani liggen.

IS strijders vermomd
Koerdische officieren zeggen dat IS-strijders Kobani waren binnengedrongen in kleren van Syrische rebellen en daarbij vlaggen van het Vrije Syrische Leger droegen. Toen ze de stad binnen waren brachten ze drie autobommen tot ontploffing en namen ze gevechtsposities in Kobani in. Volgens Bali was het afgelopen nacht stil, maar werd er vanmorgen vroeg weer heftig gevochten.

De Amerikaanse coalitie heeft direct op de aanval op Kobani gereageerd met 28 bombardementen op IS-doelen in Syrië en Iraq waar tien dicht bij Kobani. Acht eenheden werden getroffen waaronder IS-eenheden, voertuigen en gevechtsstellingen. Ook werden posities rond onder andere Raqqa en Mosul gebombardeerd.

Hasakah

In Hasakah, een stad in het noordoosten van Syrië, kwamen twintig soldaten van het Syrische regime om door een autobom, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Tegelijk met de aanval op Kobani begon IS met een offensief om Hasakah in te nemen, een stad waar IS al maandenlang voor streed.

Kobani

Kobani is strategisch van beperkt belang, maar heeft grote symbolische betekenis. Mede door de massale aandacht van internationale media, die de strijd om Kobani op de voet volgden vanaf de heuvels aan de Turkse kant van de grens.

Afgelopen januari werd Kobani na een strijd van vier maanden door de Koerden veroverd op IS, die werden geholpen door Amerikaanse luchtsteun. De Koerden veroverden recent een legerbasis ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het kalifaat. Hiermee werden de aanvoerroutes van buitenlandse strijders en goederen naar Raqqa afgesloten. Vorige week verloor IS de grensstad Tal Abyad op de Koerden. Dat was de laatste grensstad met Turkije die IS in handen had.