Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Wat zei Hans de Boer nou precies? (En is het waar?)

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, deed in de Volkskrant van gisteren opzienbarende uitspraken. Wij checkten er vier.

Gisteren verscheen in de Volkskrant een vraaggesprek met Hans de Boer, sinds een jaar voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hier enkele fragmenten uit dat interview.

Over premier Rutte:

„Hij belt mij inmiddels elke zaterdagochtend. Dan is-ie boodschappen aan het doen. Hoe gaat het ermee, vraagt-ie dan. Kijk: Mark Rutte en ik zijn heel goed met mekaar, alleen die ene keer was hij inderdaad een beetje geagiteerd. Maar dat kan me niet zoveel schelen. Hij zei: ‘Hans, je blaast het Sociaal Akkoord op! Ik was verrast. Hoezo?’”

(...) Uw vrouw Klaske zei: premier Rutte belde die ochtend vier keer. Vier keer! Maar de minister-president kan hoog of laag springen, zo krijg je mijn man niet terug in z’n hok.

„Mark wilde dat ik mijn uitspraken terugnam. Publiekelijk. Ja, doehoe!”

Over Geert Wilders:

Uw voorganger Bernard Wientjes meed Wilders als de pest. Er was geen contact. Gaat VNO-NCW zo door?

„Nee. Ik heb een afspraak met Geert Wilders. Deze week. Maar hij heeft hem al een paar keer afgezegd, waarom weet ik niet. Als voorzitter van de MKB heb ik hem wel eens ontmoet – hij was toen nog lid van de VVD. Je moet elkaar toch kennen? (...) Ik heb z’n 06-nummer niet. Van bijna iedereen wel, van hem niet. Ik wil hem gewoon kunnen bellen, zo van: Geert, waarom zeg je dit, waarom doe je dat?”

Over de politiek:

„Ze willen de btw verhogen. Hoe dom kun je zijn? Dat heb ik letterlijk tegen PvdA-bewindslieden gezegd: straks zeurt heel Nederland alleen maar over die lastenverzwaring! (...)

„Wat zeggen ze dan? Brussel wil dat we gaan hervormen. Nou, ik ga graag mee naar Brussel om de dames en heren daar twee dingen duidelijk te maken. Eén: wij hébben in dit land al enorm hervormd. Twee: kijk even een paar honderd kilometer ten zuiden van Manneken Pis, naar Parijs. De Fransen mogen alles! Zij moeten hun zaakjes op orde brengen, niet wij! Even op z’n Fries, jongens, maar dat gelul wil ik niet meer horen. Brussel? Toedeledoki.”

Over immigratie en labbekakken:

Stelling: er moeten meer immigranten in Nederland worden toegelaten, omdat er in de komende jaren veel arbeidskrachten nodig zijn die het vuile werk willen doen.

„Ja. Maar eerst dit. Van alle Somaliërs die hier tien jaar of langer zijn, heeft maar zo’n 20 procent werk en zit de helft in de bijstand. Die immigranten hoeven we dus níét. Dat klinkt keihard, maar zo bedoel ik het eigenlijk ook, want dit werkt ontwrichtend op een samenleving. Nu jullie stelling. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, díé moeten aan het werk.”

Nederlandse labbekakken?

„Ja. Intussen heb ik groot respect voor alle Oost-Europeanen die hier werk opknappen dat de Nederlanders zelf niet willen doen.”

Waar wilt u heen?

„Er is in Nederland een taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb weleens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m’n sodemieter, dus ik praat over uitkeringsgenieters.”

VNO-NCW: Hans de Boer betreurt uitspraak bijstandsuitkeringen

Dit publiceerde VNO-NCW gisteren op zijn site: „In reactie op de discussie die is ontstaan naar aanleiding van het interview in de Volkskrant van vandaag, neemt Hans de Boer afstand van zijn woordkeuze. ‘Ik betreur de commotie die is ontstaan naar aanleiding van mijn uitspraken in de Volkskrant over mensen met een bijstandsuitkering. Het woord labbekak had ik in die context niet moeten gebruiken. Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling. Ik heb willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.’”