Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Wat zegt Obama als hij wordt onderbroken? Not in my house

President Obama en vice-president Biden op de bijeenkomst ter ere van LGBT Pride Month.
President Obama en vice-president Biden op de bijeenkomst ter ere van LGBT Pride Month. Foto screenshot YouTube

Hij zal er misschien wel tientallen per week geven. Speeches. Maar president Obama is niet gewend om onderbroken te worden tijdens zijn toespraken. En hij is er ook niet van gediend - zeker niet als het in het Witte Huis gebeurt. Zijn respons: “Not in my house.

Dat ondervond Jennicet Gutiérrez. Ze begon gisteren midden in een speech van Obama tijdens een LGBT-bijeenkomst (Lesbian, gay, biseksueel en transgender) in het Witte Huis ter ere van de LGBT Pride Month te praten. Daar was de president niet van gediend:

https://www.youtube.com/watch?v=w71OGC6Jx9w

“You’re in my house. It’s not respectful when you get invited by somebody.”

Gejuich stijgt op uit het publiek, dat het voorval gretig vastlegt met smartphones en tablets. Als Gutiérrez niet ophoudt, gaat ook Obama nog even door:

“You’re not going to get a good response from me by interrupting me like this. Shame on you. You shouldn’t be doing this.”

Laatste kans

De president geeft Gutiérrez nog een laatste kans stil te zijn, maar als dat niet gebeurt wordt ze naar buiten begeleid. Voordat Obama met zijn speech verdergaat, moet hij tot vermaak van zijn vice-president Joe Biden nog één ding over het voorval kwijt:

“As a general rule, I’m just fine with a few hecklers. But not when I’m up in the House.”

Dat Obama niet gediend is van interrupties liet hij al eens blijken in 2012, toen een journalist die dacht dat de toespraak was afgelopen begon te praten. Toen reageerde Obama als volgt:

“Excuse me sir, it’s not time for questions sir. Not while I’m speaking.”

Illegale transgenders

Pas na het incident van gisteren wordt de identiteit van Gutiérrez bekend gemaakt. Ze blijkt te hebben geprotesteerd namens de organisatie #Not1More, die zich inzet voor transgenders zonder papieren. Ook Gutiérrez, afkomstig uit Mexico, hoort bij die groep. Volgens haar worden deze illegale transgenders genegeerd bij het debat over immigratie. Ook zouden ze niet voldoende beschermd worden tegen geweld en misbruik in opvangcentra van illegalen. Anderen vielen haar vandaag bij en uitten kritiek op Obama’s reactie.

Dat dit een probleem is in de Verenigde Staten, is niet nieuw. Onder de illegalen die zich in de VS bevinden is er een groep van 267.000 mensen die LGBT is en die vaak extreem kwetsbaar blijkt te zijn. Ook Obama is zich daarvan bewust - hij ondertekende al in 2013 een wet waarin het recht op bescherming voor lesbiennes en homoseksuelen werd uitgebreid. Hij zal waarschijnlijk dus best openstaan voor een discussie. Alleen niet op deze manier, in zijn huis.