Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vierde poging in week om tot akkoord te komen met Athene

Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan om akkoord te sluiten over 7,2 miljard euro noodsteun aan Griekenland, na het mislukken van een doorbraak gisteravond. De Eurogroep van ministers van Financiën zou hiertoe aan het begin van de middag bijeenkomen, voor de vierde keer in een week.

Eurolanden, Europese Centrale Bank (ECB) en Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelen al vijf maanden met Athene over maatregelen die het moet nemen om een bankroet te voorkomen. Maandag was er hoop op een deal: toen stemde premier Tsipras voor het eerst in met het terugdringen van pensioenuitgaven, met 1,8 miljard euro in 2016, en kwam hij met plannen die door Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem „een positieve stap” werden genoemd.

Gisteren bleek echter dat de geldschieters ontevreden zijn over hoe Tsipras die bezuiniging wil realiseren: niet door pensioenkortingen, maar via lastenverzwaring. Vooral het IMF vindt dat dit de al kwetsbare Griekse economie slechts verder schaadt. Ook zijn er sterke twijfels over de haalbaarheid van de plannen, omdat er grote problemen zijn met belastinginning.

Tsipras’ plan is daarom grondig herschreven. Geldschieters willen dat Griekenland de pensioenleeftijd sneller verhoogt (niet 2025, maar 2022) en dat een ‘solidariteitsbonus’ voor de allerarmste gepensioneerden al in 2017 gefaseerd wordt afgeschaft, niet in 2018. Tsipras sprak via Twitter van „een vreemde houding” en trok de bereidheid van geldschieters een akkoord te sluiten in twijfel. De tweet leidde tot een scherpe beursreactie.

Gisteren werd zeven uur lang in kleiner verband onderhandeld, met de bedoeling om ’s avonds een deal aan de Eurogroep te kunnen voorleggen. De eurozone-ministers kwamen inderdaad bijeen, maar de vergadering strandde al na een uur. Vannacht en vanochtend gingen de onderhandelingen verder. Zonder noodsteun kan Athene dinsdag 1,6 miljard euro niet terugbetalen aan het IMF.