Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet maakt excuses voor ‘ernstig falen’ in moordzaak-Borst

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) biedt zijn excuses aan namens het kabinet voor de lawine aan blunders van politie, zorgverleners en vooral het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak Bart van U. Van U. wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus.

Het Openbaar Ministerie heeft meerdere kansen gemist om de aan ernstige psychiatrische problemen lijdende Van U. op te nemen of gevangen te zetten. Dat blijkt uit het onderzoeksverslag van de commissie-Hoekstra dat vandaag is verschenen. Het spijt Van der Steur dat organisaties “ernstig hebben gefaald”.

De commissie-Hoekstra werd in februari door het OM ingesteld toen duidelijk werd dat Van U. ten onrechte niet een opgelegde celstraf van drie jaar uitzat. Er was ook vergeten zijn DNA af te nemen na een veroordeling. De commissie onderzocht hoe instanties zijn omgegaan met Van U.

Onze politiek redacteur Christiaan Pelgrim is bij de persconferentie van Van der Steur:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim OM start met spoed verbeterprocedure DNA-afname en ingevangenneming

Ook excuses Bolhaar aan nabestaanden

De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, nam vandaag het onderzoek in ontvangst en erkende daarbij dat “het OM is tekortgeschoten”. Hij zei zijn verontschuldigingen aan de nabestaanden te willen aanbieden. Bolhaar heeft dit dinsdagavond ook persoonlijk gedaan aan de familie van Loïs. Van der Steur vindt niet dat Bolhaar hoeft op te stappen.

Volgens de commissie-Hoekstra moet er dringend een betere aanpak komen van mensen die wegens psychische problemen een gevaar voor de samenleving kunnen vormen. Dit is “een urgente opdracht” voor Openbaar Ministerie, politie en de geestelijke gezondheidszorg. Het OM moet volgens de onderzoekers meer aandacht besteden aan “gevoelige zaken” waarbij de verdachten “een gevaar voor de samenleving” kunnen betekenen.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Of er genoeg geld is voor al die verbeteringen wil vd Steur nog niet zeggen. “We inventariseren of extra middelen nodig zijn”

Politieke reacties

D66-leider Alexander Pechtold noemt de conclusies van de commissie “snoeihard”. Hij wil nog geen politieke consequenties verbinden aan het rapport. “Ik wil nu stilstaan bij het leed dat twee families aangaat.” Volgende week debatteert de Kamer over het onderzoeksrapport.

Verschillende politieke partijen reageren tegenover persbureau ANP op het rapport.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemt de conclusies vernietigend; “een harde, extra klap in het gezicht van de nabestaanden”.

“Er zijn meerdere cruciale fouten gemaakt. Zonder die fouten hadden twee personen mogelijk nog in leven kunnen zijn. Dat is de gitzwarte conclusie. De PvdA vindt het volledig terecht dat het Openbaar Ministerie zelf erkent schuldig te zijn aan die fouten. We verwachten dat het OM de volle verantwoordelijkheid op zich neemt om dergelijke blunders in de toekomst tegen te gaan. We willen hierover snel een debat met de minister van Veiligheid en Justitie.”

Volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam toont het rapport aan dat er fouten zijn gemaakt bij zowel de politie als het OM.

“Dit zijn ernstige conclusies, temeer omdat de kans op herhaling door de commissie groot geacht wordt. Hierover zal met spoed een debat moeten plaatsvinden met de minister. Het CDA vindt dat er grondig onderzoek is gedaan en heldere aanbevelingen worden gegeven voor de toekomst. Zo stelt de commissie dat het belangrijk is dat er binnen het OM eigenaarschap bestaat voor een zaak zodat overzicht blijft. In deze en andere aanbevelingen kan het CDA zich vinden.”

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt het “schokkend” en “vreselijk om te lezen dat er fout op fout is gestapeld, in de eerste plaats dramatisch voor de familie van oud-minister Borst”.

“We moeten dit soort dingen zo snel mogelijk zien te voorkomen. Met name door fouten van het Openbaar Ministerie is dit gebeurd. Het lijkt erop dat het ook in de structuur zit dat deze fouten mogelijk zijn. Dit geval is nu grondig onderzocht, maar hoe vaak is dit misschien eerder zo gegaan? Wij willen de minister van Veiligheid en Justitie daarover indringend spreken.”

PVV-Kamerlid Lilian Helder:

“Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid had mevrouw Borst nog geleefd als het OM niet zo vaak had geblunderd. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.”

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vindt het schokkend dat er in de samenwerking van verschillende instanties zo veel fouten zijn gemaakt.

“In een situatie waarin wordt geschreeuwd om hulp, is het wat mij betreft ondenkbaar dat die hulpvraag niet beantwoord wordt. Er moet in zo’n geval één iemand zijn die zorgt dat de hulp en behandeling die nodig is er ook komt. De verantwoordelijkheid daarvoor wil ik leggen bij de burgemeester.”