Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Uitgever van De Telegraaf sluit drukkerij, 168 mensen op straat

Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van dagblad De Telegraaf en regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland, legt een groot deel van zijn drukpersen stil.

TMG brengt de grafische productie van zijn dagbladen onder bij „externe partijen”, vermoedelijk de Persgroep. Het Vlaamse mediabedrijf, uitgever van onder meer AD, de Volkskrant en de regionale kranten van Wegener, krijgt zo een nog steviger greep op de dagbladwereld in Nederland.

TMG heeft nu nog twee krantendrukkerijen: in Amsterdam en Alkmaar. De drukkerij in Alkmaar (drie persen) gaat helemaal dicht. In Amsterdam worden drie van de zeven persen gestopt. 168 van de 250 werknemers raken hun baan kwijt.

TMG noemt het „een nieuwe belangrijke stap in de transitie naar de focus op het kernbedrijf en de hoofdmerken”. In december 2014 kondigde TMG aan dat drukken niet langer tot de kernactiviteiten behoort. Ernst Schot, directeur facilitair bedrijf: „Ingrijpen is onvermijdelijk. Er is overcapaciteit in de markt. Daarnaast zijn er blijvende oplagedalingen bij onze kranten door de verschuiving van papier naar digitaal.”

In maart werd duidelijk dat TMG opnieuw moest reorganiseren: de besparingen van het jaar ervoor waren onvoldoende om de neergang van de resultaten te compenseren.

TMG boekte vorig jaar een omzet van 515 miljoen euro, 5,1 procent lager dan in 2013. Vooral inkomsten uit reclame daalden – in papieren media meer dan 15 procent. Daarbij worden dalende oplages niet gecompenseerd met successen op het digitale vlak. In 2014 leed TMG een netto verlies van 31,8 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een afschrijving van 40,9 miljoen euro op Radio Veronica.

TMG hoopt de reorganisatie van het grafisch bedrijf voor het eind van het jaar af te ronden. De boventallige grafici vallen onder het sociaal plan dat directie en bonden deze week hebben verlengd. Het is de vraag of alle drukkers zich daarbij zullen neerleggen. Bij het vertrek van hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf dreigden de drukkers nog met een staking.