Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Stedenband Amsterdam en Tel Aviv gaat niet door

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De voorgenomen Amsterdamse stedenband met de steden Tel Aviv en Ramallah gaat niet door. In plaats daarvan wordt er onderzoek gedaan naar een samenwerkingsverband. Dat blijkt uit het aangepaste voorstel dat de Amsterdamse burgemeester Van der Laan vandaag naar de Amsterdamse gemeenteraad heeft gestuurd.

Van der Laan stelde oorspronkelijk een stedenband met Tel Aviv en Ramallah voor, maar kreeg daarvoor niet genoeg steun binnen de Amsterdamse gemeenteraad. In het aangepaste voorstel wordt nu gesproken van een ‘samenwerking’. Op die manier lijkt Van der Laan de angel uit de kwestie te willen halen. In een werkbezoek aan de steden in september wil de gemeente kijken welke vorm die samenwerking het beste kan krijgen.

Vorige week meldde NRC Handelsblad dat de gemeente Tel Aviv met stomheid was geslagen om het beëindigen van de stedenband met Amsterdam. Eytan Schwartz, de buitenlandadviseur van burgemeester Huldai van Tel Aviv sprak toen tegen NRC-correspondent Derk Walters zijn verbazing uit.

“Ik weet niet precies hoe de Nederlandse gemeentepolitiek werkt, maar ik wist niet dat een meerderheid van de raad ertegen was. Ik moet maar eens bellen met mijn Amsterdamse collega.”

Nieuwe regering in Israël

Eerder waren alle partijen nog voor de stedenband, maar volgens de linkse partijen is de situatie veranderd nu er dit voorjaar in Israël een zeer rechtse regering is aangetreden.

Vooral de Israëlische bezetting van Palestijns gebied wordt genoemd als reden om deze betrekking niet aan te knopen met een Israëlische stad. Voorstanders van de stedenband wijzen juist op de humanitaire inzet van Tel Aviv.