Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Simone van Saarloos, jongste Zomergast ooit

Zes gasten. Vier mannen, twee vrouwen. Eén landschapsarchitect. En onze columnist.

Bij de zes mensen die komend seizoen te gast zullen zijn in het tv-programma Zomergasten, vallen twee gezichten op: Landschapsarchitect Adriaan Geuze, die met zijn bureau West 8 onder andere het Rotterdamse Schouwburgplein ontwierp en de beplanting van Schiphol. En psychiater Damiaan Denys, gespecialiseerd in dwangstoornissen en vooral befaamd door zijn experimenten met diepe hersenstimulatie: het gericht prikkelen van de hersenen met elektrodes bij dwangstoornis, depressie en verslaving.

Tussen de rij veertigers en vijftigers zit één jong gezicht. Simone van Saarloos, de 25-jarige columnist van deze krant, is de jongste Zomergast ooit.

In het tv-programma Zomergasten, vanaf 26 juli zes zondagavonden lang te zien op NPO 2, interviewt Wilfried de Jong bekende gasten aan de hand van hun favoriete tv-fragmenten.

De andere drie gasten zijn de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, schrijver Peter Buwalda en biografe Annejet van der Zijl.

Schrijver Peter Buwalda zei twee jaar geleden over het programma: „Ik kijk trouw. En dat geouwehoer de dag erna vind ik ook heerlijk. Ik vind het leuk dat het zo’n instituut is, een instituut van intellectuele folklore.”

De eerste reeks Zomergasten werd in de zomer van 1988 uitgezonden.