Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Shell bezoekt Iran om samenwerking te hervatten

In de aanloop naar de deadline voor een akkoord over Irans nucleaire programma komen olieconcerns langs in Teheran.

Vertegenwoordigers van energiebedrijf Shell zijn recentelijk in de Iraanse hoofdstad Teheran geweest om te praten over investeringen en samenwerking in de oliesector. Dat bevestigt een woordvoerder van het Brits-Nederlandse energieconcern. Het is de eerste keer dat een internationaal energiebedrijf publiekelijk verklaart dat het met de autoriteiten in Teheran praat.

Topman Ben van Beurden zei eerder al dat Shell van plan is terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. Volgende week dinsdag verloopt een deadline waarop een akkoord met Iran zou moeten zijn bereikt over het terugschroeven van zijn nucleaire programma. Begin april werd een voorlopig akkoord gesloten. Of dinsdag een definitief akkoord wordt bereikt, is nog ongewis.

Maar het bedrijfsleven bereidt zich vast voor op goed nieuws. Bestuurders van Shell hebben in Teheran onder andere gepraat over Shells schuld van ongeveer 2 miljard euro die ontstond toen Shell vanwege de sancties het land moest verlaten. Shell staakte in 2010 alle oliewinning in Iran. Het kon vanwege de sancties zijn schuld aan Teheran niet eerder aflossen.

Shell-topman Van Beurden verklaarde onlangs nog op een bijeenkomst van de OPEC (het kartel van olie exporterende landen) in Wenen dat hij graag weer zaken wil doen met dit „geweldige land met zijn fantastische olie- en gasreserves”.

„Zodra internationale rechtsregels ons kansen bieden, kijken we weer naar Iran”, aldus Van Beurden. Volgens de Shell-topman willen alle grote bedrijven in de olie-industrie naar Iran terugkeren. Ook BP, ENI en Total staan naar verluidt te trappelen.

De interesse is logisch, gezien de grote olie- en gasvoorraden in Iran. Olieminister Bijan Namdar Zanganeh verklaarde op de OPEC-bijeenkomst bovendien dat zijn land buitenlandse olieconcerns aantrekkelijker contracten zal aanbieden dan tijdens de laatste investeringsgolf, ruim een decennium geleden. Iran zou meer langetermijncontracten willen aanbieden.

De internationale sancties vanwege Irans nucleaire programma deden de bilaterale handel vanaf 2010 sterk inzakken. De import van Iraanse ruwe olie daalde dramatisch (kwam in 2010 nog 4 procent uit Iran, in 2012 was dit nog 0,1 procent). Het land produceert momenteel 2,8 miljoen vaten olie per dag, vergeleken met 4 miljoen tien jaar geleden en 6 miljoen in 1974. Volgens Zanganeh heeft de Iraanse oliesector zeker 200 miljard dollar aan nieuwe investeringen nodig.