Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Deze ‘blootpad’ leefde 240 miljoen jaar geleden

Illustraties Rainer Schoch

Duitse paleontologen vonden 19 exemplaren van deze schildpad zonder schild in een steengroeve ten noordoosten van Stuttgart. Zij leefden 240 miljoen jaar geleden, ten tijde van de eerste dinosauriërs, melden Rainer Schoch en Hans-Dieter Sues vandaag in Nature. Deze blootpad, die de naam Pappochelys rosinae kreeg, is een van de weinige bekende voorouders van schildpadden. (‘Pappochelys’ betekent grootvaderschildpad.) Aan zijn anatomie is goed te zien hoe het schildpadschild ontstond. In plaats van een rugschild heeft Pappochelys brede ribben die in doorsnede T-vormig zijn. Zijn buikribben zijn breed en plat en zijn soms aaneen gegroeid. Daaruit zal later het buikschild (het ‘plastron’) van schildpadden geëvolueerd zijn. De paleontologen concluderen ook dat schildpadden meer verwant zijn aan hagedissen dan aan dinosauriërs, op basis van deze en andere primitieve schildpadden. (NRC)