Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Ruim de helft van de vrouwen laat een uitstrijkje maken

De tas van een huisarts.
De tas van een huisarts. Foto ANP / Koen Suyk

Meer dan de helft van de vrouwen van 16 jaar of ouder heeft in de afgelopen 5 jaar een uitstrijkje laten maken. Bijna 4 op de tien vrouwen liet in de afgelopen 2 jaar een mammografie uitvoeren. Dit blijkt uit onderzoek van CBS dat in 2014 is uitgevoerd.

Vrouwen tussen de dertig en zestig jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het laten maken van een cervixuitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ruim 78 procent van de vrouwen in deze leeftijd heeft een uitstrijkje laten maken. Bijna 9 procent heeft dit nog nooit laten doen.

Vrouwen-die-in-de-afgelopen-5-jaar-een-uitstrijkje-lieten-maken-2014-15-06-23

Onderzoek naar kanker stilgelegd

Vorige week werd een groot wetenschappelijk onderzoek onder 30.000 vrouwen in de aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker per direct stilgelegd. Aanleiding hiervoor zijn verzwegen zakelijke belangen van emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc) bij dat bevolkingsonderzoek, die NRC eerder onthulde. Meijer is inmiddels onder druk opgestapt als lid van de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan op het gebied van zorg van het kabinet. Zijn werkgever VUmc onderzoekt momenteel Meijers zakelijke belangen. Tot dat onderzoek is afgerond, ligt de studie stil.

Lees hier het hele verhaal: De geheime belangen van een briljant medicus (€)

80 procent laat mammografie uitvoeren

Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor een mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker. In deze leeftijdsklasse liet 80 procent van de vrouwen een mammografie uitvoeren in de afgelopen 2 jaar. Van alle vrouwen vanaf 16 jaar heeft 37 procent in de afgelopen twee jaar een mammografie gehad.