Vijfjarenplan om onnodig gebruik antibiotica te beperken

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) presenteert vandaag aan de Tweede Kamer een vijfjarenplan om antibioticaresistentie in te dammen. Door het ongevoelig worden van ziekteverwekkers voor antibiotica zijn sommige infecties slecht of helemaal niet meer te behandelen. Veelvuldig gebruik van antibiotica werkt resistentie in de hand. Het plan van Schippers richt zich op terugdringen van onnodig antibioticagebruik in gezondheidszorg en landbouw en onderzoek naar nieuwe antibiotica. Nederlandse artsen zijn vergeleken met collega’s in het buitenland terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Schippers wil dat onnodig voorschrijven met minstens de helft daalt. Na de zomer start een publiekscampagne over het verstandig omgaan met infecties en antibiotica. (NRC)