Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Boijmans moet films Bas Jan Ader teruggeven

Museum Boijmans Van Beuningen moet zes films van de in 1975 bij een zeiltocht vermist geraakte kunstenaar Bas Jan Ader teruggeven aan zijn weduwe. Dat blijkt uit het voorlopig oordeel dat de rechter gisteren velde in de zaak die de weduwe had aangespannen. Boijmans kocht in 1992 tientallen foto’s van Ader van zijn weduwe. Op de factuur werd vermeld: „Het museum krijgt hiermede ook het vertoningsrecht van alle door Bas Jan Ader gemaakte films, met als voorwaarde de bewaring en conservering van deze films.” De weduwe wil de films nu onderbrengen bij filmmuseum Eye. Zij vindt dat ze daar het beste kunnen worden beheerd. Maar Boijmans stelde dat het eigenaar was geworden van de films. Volgens de rechter blijkt echter uit de factuur en verklaringen van de destijds betrokken galeriehouder en oud-medewerkers van het museum dat de weduwe eigenaar bleef. (NRC)