Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cabaret

Cabaretruzie/satire over prijs

„Opdoeken die handel”, zegt Youp van ’t Hek. Hij sluit zich aan bij cabaretiers Micha Wertheim en Daniël Arends, die hun nominatie voor de cabaretprijs voor beste programma, De Poelifinario, hebben afgewezen. Ze vinden de prijs „niet eervol”. In een satirisch stuk op zijn site hekelt Wertheim de handelwijze van eerdere jury’s, die niet kwamen kijken, winnaars de les lazen en ruziënd over straat gingen.

Hun weigering legt meer onvrede bloot over de prijs en de organisatie, VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties). „Te vaak heb ik het idee dat de VSCD geen goed zicht heeft op hoe de cabaretsector in elkaar steekt en wie de cabaretiers zijn die de programma’s maken”, zegt Helga Voets, manager van Arends en Wertheim, én van De Bloeiende Maagden en André Manuel, twee andere genomineerden.

Manuel doet de actie af als marketingstunt. Ook andere cabaretiers betuigen de prijs hun steun. „Omarm de Poelifinario”, zegt Louise Korthals. „Weigeren is larmoyant”, zegt Freek de Jonge. Hedwig Verhoeven, VSCD-directeur, vindt de kritiek achterhaald. „Er is een nieuwe jury. De VSCD heeft de kritiek erkend en ingegrepen. In overleg met de sector zullen we de juiste stappen zetten.”