Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Oud-huisgenoten ontmaskeren internationale oplichter. ‘Hij was zo charmant.’

Als de 23-jarige Callie Quinn verhuist van Texas naar Chili, verheugt ze zich op een nieuw land, onbekende cultuur en interessante mensen. Het loopt anders: ze speelt een belangrijke rol bij een klopjacht op een internationale oplichter.

Youssef Khater in 2010.
Youssef Khater in 2010. Foto Joel Salcido, via Texas Monthly

De Amerikaanse Callie Quinn boekt na haar studie Geografie in Texas een ticket naar Chili. Op 4 maart 2011 vertrekt ze naar de hoofdstad Santiago, vastbesloten om een nieuw land en een onbekende cultuur te leren kennen. Maar dat pakt - dankzij haar Libanese huisgenoot - heel anders uit.

De eerste keer dat ze Yousseff Khater, dan 33 jaar, ontmoet, vindt Quinn hem irritant. Hij staat in de keuken van het huis in Santiago dat ze delen met nog tien anderen, op te scheppen over een extreme marathon die hij ging rennen. Hij heeft het non-stop over de berg sponsorgeld die voor zijn deelname is verzameld. Quinn vindt hem behoorlijk arrogant.

Film en chocolade

Na verloop van tijd ontdekt de Texaanse dat hij toch een bepaalde aantrekkingskracht heeft en een groot hart: hij maakt smoothies voor grieperige huisgenoten, deelt chocolade uit tijdens een filmavond en geeft geregeld complimentjes. Hij vertelt zijn huisgenoten dat hij geboren is in Haifa in Israël, Palestijnse ouders heeft en is opgegroeid in Denemarken.

En nu sponsort de Federación Palestina de Chile, een organisatie die de Palestijnse gemeenschap in Chili steunt, zijn missie om een record neer te zetten: hij gaat ruim 4200 kilometer door Chili rennen. Khater heeft lange trainingsdagen en vertelt tijdens etentjes uitvoerig over zijn tijd bij Deense speciale eenheden, over hoe lang hij onder water kan blijven.

Spoor van schulden

Het verhaal krijgt een nare wending als blijkt dat Khater van verschillende mensen in Santiago veel geld heeft geleend. Als Quinn achter zijn geheim dreigt te komen, valt hij haar aan. Ze belandt in het ziekenhuis en daarna is Khater spoorloos.

Via een advocaat, Rocío Berríos (33), komt het verhaal van Quinn over in een lokale krant. Daarna pikt een tv-zender het verhaal op. De advocaat ontvangt berichtjes van andere gedupeerden en samen bouwen ze een zaak op tegen Khater. Onderaan een bericht op de site van de Federación Palestina de Chile waarin Khater vertelt over zijn marathonplan en mensen oproept hem financieel te steunen, ziet Berríos een opvallend berichtje tussen de reacties staan. In het Spaans schrijft iemand: Youssef is geen marathonrenner, maar een oplichter. Ze neemt contact op met de schrijver van het berichtje.

Interpol ook op zoek

En zo sluiten steeds meer mensen zich aan en wordt duidelijk dat Khater in een paar jaar tijd mensen heeft opgelicht voor tienduizenden dollars. Hij loog ook over zijn afkomst: de man blijkt Libanees te zijn, geboren in Beirut, en een meesteroplichter. Maar waar is hij?

Zelfs Interpol duikt op de zaak. Lees het verhaal The Talented Mr. Khater, gepubliceerd door de Texas Monthly en ontdek of Khater wordt gevonden.