Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KPN: aftapzaak NSA ging om telefonie Nederlandse burgers

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Over telecomkabels van KPN die tussen 2005 en 2008 hoogstwaarschijnlijk zijn afgetapt door de Duitse inlichtingendienst BND, liep algemeen telefonieverkeer van en naar Nederland. Dat zegt een KPN-woordvoerder naar aanleiding van onderzoek dat het bedrijf heeft gedaan.

Eind mei presenteerde de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz documenten die erop duiden dat de Duitsers, in samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, in Frankfurt kabels aftapten die in Nederland door KPN worden beheerd. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kondigde daarop een AIVD-onderzoek aan. Dat loopt nog.

Telefonie van particulieren

KPN stelde zelf ook een onderzoek in om te bepalen om welk dataverkeer het ging. Aanvankelijk verklaarde het bedrijf dat het vermoedelijk ging om internetkabels voor bedrijven, maar het blijkt dus om telefonie van onder meer particulieren te gaan.

Het AIVD-onderzoek moet bepalen in welke mate de tientallen KPN-kabels met onder meer Nederlands telefoonverkeer zijn getapt. In Oostenrijk en België lopen nog gerechtelijke onderzoeken naar het aftappen door Duitsland, in samenwerking met de VS, van telecomkabels uit die landen die over Duits grondgebied lopen.