Economie

Noord-Korea is op zoek naar joint ventures

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Noord-Korea heeft geld nodig voor hun nucleaire arsenaal, en daarom worden via joint ventures buitenlandse valuta binnengehaald. Financial Times schrijft over taxibedrijf KKG, dat passagiers vraagt om in renminbi, dollars of euro’s te betalen voor hun rit.

KKG is een partnerschap tussen investeerders uit Hongkong en een geheime tak van de Noord-Koreaanse overheid. Die afdeling probeert internationale zakendeals te sluiten, blijkt uit onderzoek door het FD.

“KKG is een van die joint ventures, en een van de grootste”, zegt een anonieme Aziatische ambtenaar.

De meeste Noord-Koreaanse bedrijven lijden onder sancties van de VS, de EU of de VN. Ze veranderen van naam, zoals een schip verandert van vlag. Maar de meeste bedrijven zijn eigendom van militaire leiders of de regerende arbeiderspartij van Korea. En ze staan op de zwarte lijst. Dus ze hebben een buitenlands bedrijf nodig dat hen de kans geeft om zaken te doen met buitenlandse landen.

FT schrijft over de zaken die Noord-Korea doet met de Queensway Group, een syndicaat van zakenmensen uit Hongkong dat geen vreemde is in het onderhouden van banden met ‘paria staten’. Volgens FT is dat nog maar één van de handvol zakendeals die het voor het geïsoleerde Noord-Korea mogelijk maken zichzelf in stand te houden.

Alibaba promoot nieuwe Tom Cruise-film

Je moet toch wat met je geld? Alibaba Pictures stopt het in de promotie van de nieuwste Mission: Impossible. De film met Tom Cruise komt op 31 juli uit, en Alibaba gaat de film in China promoten, meldt China Daily.

Als China het quotum op buitenlandse films verhoogt (die scoren namelijk beter dan films van eigen bodem) dan staat Alibaba Pictures dankzij de samenwerking met het Amerikaanse Paramount vooraan. Nu mogen jaarlijks maar 34 buitenlandse films in Chinese bioscopen vertoond worden, maar waarschijnlijk wordt dat aantal volgend jaar uitgebreid.

Analist Huang Guofeng denkt het gebrek aan ervaring met het maken van films geen probleem hoeft te zijn voor Alibaba Pictures.

Wat het bedrijf mist, kan het kopen.

De online platforms van Alibaba komen goed van pas bij de promotie van films en het verkopen van bioscoopkaartjes.

Evergrande koopt aandelen voetbalclub terug

Het is pas een jaar geleden dat Alibaba een belang van 50 procent nam in de voetbalclub Evergrande uit Guangzhou. De club heette sindsdien Evergrande Taobao club, maar dat is de club zelf niet bevallen, schrijft het bestuur in een verklaring.

Een 50/50 verdeling past niet in een moderne onderneming. De twee partijen hebben vriendschappelijke onderhandelingen gevoerd en besloten dat Evergrande de leidende partij wordt. De manier van werken blijft hetzelfde.

Vastgoedbedrijf Evergrande heeft 10 procent van de aandelen teruggekocht van Alibaba, schrijft persbureau Xinhua. Nu heeft het 60 procent van de club in bezit - een ‘strategische beslissing’ volgens Evergrande-topman Xu Jiayin. Hij betaalde er 400 miljoen yuan (57,43 miljoen euro) voor. Voor haar helft van de aandelen betaalde Alibaba vorig jaar 1,2 miljard yuan (172,29 miljoen euro). Het aandeel in de club is dus flink in waarde gestegen.

Verder in de categorie sportnieuws: Dalian Wanda Groep wil dit jaar nog minstens drie sportbedrijven kopen. Dat zei voorzitter Wang Jianlin tegen Xinhua. Hij belooft binnenkort een grote acquisitie bekend te maken. Dat zal volgens Wang ‘goed nieuws’ zijn voor het Chinese voetbal.

Wanda investeerde afgelopen jaar al in de sportsector. De groep nam onder meer een belang van 20 procent in de voetbalclub Atletico Madrid.