Onderhandelingen over Griekenland weer gestrand

Onderhandelingen over 7,2 miljard euro noodsteun voor Griekenland zijn gisteravond in Brussel opnieuw vastgelopen. De Eurogroep van ministers van Financiën komt vandaag bijeen, de vierde keer in een week, voor een nieuwe poging.

Eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelen al vijf maanden met Athene over bezuinigingen en hervormingen die het moet doorvoeren om noodsteun te ontvangen en een bankroet te voorkomen. Maandag was er hoop op een deal: toen ging de Griekse premier Tsipras akkoord met een bezuiniging van 1,8 miljard euro op pensioenuitgaven in 2016.

Gisteren bleek dat de geldschieters ontevreden zijn over hoe Tsipras aan die bezuiniging wil komen: geen pensioenkortingen, maar lastenverzwaring voor werkgevers. Zij eisen nu dat Griekenland de pensioenleeftijd sneller opschroeft (niet in 2025, maar in 2022) en dat een ‘solidariteitsbonus’ voor de allerarmste gepensioneerden al in 2017 gefaseerd wordt afgeschaft, niet in 2018.

Gisteren is overdag zeven uur lang in kleiner verband onderhandeld, met de bedoeling om ’s avonds een deal aan de Eurogroep te kunnen voorleggen. Die vergadering strandde ‘s avonds al na een klein uur, omdat er onvoldoende vooruitgang bleek te zijn geboekt. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zei na afloop dat er „desnoods de hele nacht” door zal worden onderhandeld, om de Eurogroep vandaag een akkoord te kunnen presenteren. Zonder noodsteun kan Athene dinsdag 1,6 miljard euro niet terugbetalen aan het IMF.