Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Kelderman verslaat topfavoriet

Tom Dumoulin kon niet verliezen, na zijn twee tijdritzeges vorige week in de Ronde van Zwitserland. En Wilco Kelderman zocht in het Critérium du Dauphiné nog naar zijn vorm en startte juist met een minder hoog verwachtingspatroon bij de NK tijdrijden in Emmen. Maar gisteravond versloeg de 24-jarige renner van Lotto-Jumbo over een afstand van 54,8 kilometer zijn ploeggenoten Rick Flens (tweede op 42 seconden) en Jos van Emden (derde op 44 tellen). Topfavoriet Dumoulin eindigde op 0.49 pas als vierde.

„Dit komt voor mij heel onverwacht”,reageerde Kelderman verheugd. Dankzij een hoogtestage in de Sierra Nevada voorafgaand aan de Dauphiné is de nummer zeven van de Giro van vorig jaar nu in goede vorm voor de openingstijdrit van de Tour, op 4 juli in Utrecht. „Het is een droom voor mij om in het rood-wit-blauw te starten in de Tour en die trui ook verder te mogen dragen.”

Dumoulin gaf na afloop aan nog niet hersteld te zijn van de Ronde van Zwitserland, waarin hij naast zijn tijdritzeges ook als derde eindigde in het klassement. Zorgen om de Tourtijdrit, waarin hij favoriet is voor de gele trui, maakt de kopman van Giant-Alpecin zich na de nederlaag in Emmen nog niet. Kwestie van uitrusten. „Ik hoop in Utrecht weer over mijn normale vorm te kunnen beschikken.”