Economie

Nederlands hackersplatform haalt 25 miljoen op

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Het Nederlandse platform HackerOne heeft 25 miljoen dollar aan investeringen aangetrokken. De hackers krijgen premies voor het vinden van beveiligingsgaten in systemen van bedrijven, schrijft Z24.

De hackers proberen cybercriminelen voor te zijn door te zoeken naar gaten in de online bedrijfsbeveiliging. Als ze die vinden en het bedrijf waarschuwen, krijgen ze betaald. Op ieder ‘vindersloon’ rekent HackerOne twintig procent commissie.

Het bedrijfsmodel blijkt een succes. Bedrijven als Yahoo, Adobe, Dropbox en Twitter maken gebruik van de diensten van HackerOne. Tot nu toe spoorden hackers van het platform 10.000 beveiligingsgaten op en is er 3,12 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan vindersloon uitgekeerd. Het geïnvesteerde bedrag van 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) wordt volgens het management gebruikt voor verkoopondersteuning en marketing.

Verschil tussen hoog- en laagopgeleiden wordt groter

De positie van laagopgeleiden wordt er niet beter op, blijkt uit een rapport van het CPB en het SCP. De werkloosheid en armoede onder deze groep neemt toe, meldt De Telegraaf.

De lonen van laagopgeleiden stijgen tot en met 2025 met 5 procent. Middelbaar- en hoogopgeleiden ontvangen 14 procent meer loon. Onderzoeker Marloes de Graaf van het CPB voorspelt dat de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden steeds groter zal worden, omdat de Nederlandse economie zich specialiseert in hoogwaardig werk.

“Bedrijven hebben daardoor meer hoogopgeleid personeel nodig. De vraag naar deze werknemers zal toenemen, terwijl het aanbod achterwege blijft. De lonen voor deze werknemers zullen daardoor stijgen.”

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Het CBS meldt dat de economie harder is gegroeid dan werd aangenomen. Het bruto nationaal product zit weer op het niveau van voor de crisis.

Bols komt er weer bovenop

Lucas Bols is weer gezond. De producent van jenever en likeuren kon dankzij de beursgang veel schulden aflossen, maar zag ook een deel van de winst verdampen, schrijft de Volkskrant.

De beursgang heeft het House of Bols 126 miljoen euro opgeleverd. Daarmee kon het bedrijf een deel van zijn schuld aflossen. Die is van 184,2 miljoen euro naar 61,2 miljoen euro gezakt. Toch leverde de beursgang niet alleen maar goed nieuws op. Het bedrijfsresultaat nam met met 7,5 procent af tot 19,9 miljoen euro bij een omzet van 78 miljoen euro. De daling komt door de kosten voor de beursgang.

Lucas Bols doet er alles aan om hip gevonden te worden. De marketing is erg gericht op cocktails. Er bestaat een heuse Bols Academy waar obers de fijne kneepjes van het vak leren. Ook zijn er YouTube-filmpjes van Bols die je leren hoe je cocktails maakt. Sinds kort worden de dranken in doorzichtige flessen verkocht. De bruine zouden te oubollig zijn.