Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

NAVO: we laten ons niet in een wedloop meeslepen

De NAVO zal zich niet laten meeslepen in een bewapeningswedloop met Rusland, „maar we moeten wel zorgen dat onze landen veilig blijven”. Dat zei de secretaris-generaal van de NAVO gisteren in Brussel, waar de ministers van Defensie van de 28 lidstaten gisteren en vandaag voor overleg bijeen waren.

De ministers spraken af om de snellereactiemacht van de NAVO (de NATO Response Force) uit te breiden van 13.000 tot 40.000 manschappen. Onderdeel daarvan is de nieuw opgerichte snelle flitsmacht van vijfduizend man, waar dit jaar Duitse, Nederlandse en Noorse militairen voor worden ingezet.

De NAVO-ministers besloten ook om de hoogste militair van het bondgenootschap de bevoegdheid te geven om op eigen gezag eenheden te mobiliseren. Zo kunnen ze meteen militair in actie komen als daartoe door de lidstaten, dus op politiek niveau, een besluit is genomen.

Rusland beschuldigde de NAVO er onlangs van een wapenwedloop aan te jagen, door oefeningen en andere activiteiten in oostelijke lidstaten te ontplooien. De Verenigde Staten zullen in totaal 250 tanks, pantersvoertuigen en andere zware wapens stationeren in de Baltische landen, Polen, Roemenië en Bulgarije. (AP, Reuters)