Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Eurogroep voorbij, overleg over Griekenland gaat door

In Brussel wordt vandaag op het hoogste niveau overleg gevoerd over de Griekse schuldenkwestie en een gezamenlijke aanpak van het probleem met de massale toestroom van bootvluchtelingen. De hoofdrolspelers van de onderhandelingen rond Griekenland zijn even na 9.00 uur weer om tafel gegaan, in voorbereiding op een bijeenkomst van de eurogroep die om 13.00 uur gepland staat. Vanavond begint de top van EU-regeringsleiders, waar het onderwerp Griekenland mogelijk ook nog besproken moet worden, naast de bootvluchtelingenproblematiek. De top duurt tot en met morgen. NRC volgt al het laatste nieuws in een liveblog.

Andere agendapunten EU-leiders

De Eurogroep is voorbij, en gaat zaterdag verder. In Brussel is vandaag ook een tweedaagse top begonnen van Europese leiders. Twee belangrijke agendapunten:

  • Bootvluchtelingen. Italië, Griekenland en Hongarije hebben dit jaar ieder al meer dan 50.000 migranten te verwerken gekregen. Aan de zuidgrenzen zijn of worden op verscheidene plaatsen hekken gebouwd. DE EU-leiders zullen onder meer praten over de spreiding van 40.000 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea
  • David Cameron wil zijn 27 Europese collega’s overtuigen van het nut van ‘substantiële hervorming’ van Europa, teneinde een Brexit te voorkomen.

Nieuws dat met deze of andere agendapunten te maken heeft, zullen we melden in losse nieuwsberichten. We sluiten dit liveblog nu af.

Statement Dijsselbloem

Op de site van de Raad van Ministers staat een verklaring van Dijsselbloem, waarin staat dat de Eurogroep 'waarschijnlijk' zaterdag weer bijeen komt. De hele verklaring (onvertaald):

The Eurogroup has finished.

The institutions informed us about their intensive negotiations with the Greek government. We agreed that they will do an assessment of the last Greek proposals, because they came in very late today, just before the Eurogroup meeting.

The institutions informed us that on a number of issues there is still a wide gap with the Greek authorities. In the meantime, the door is still open for the Greek authorities to accept the proposals tabled by the institutions.

Now, I will inform the Heads of State or Government on the state of play. The Eurogroup will probably reconvene on Saturday to take stock of the situation.

Vanavond overleg leiders eurolanden?

Misschien hebben we het toch nog niet helemaal gehad voor vandaag: FT-correspondent Peter Spiegel hoort dat de Griekse premier Tsipras vanavond met de leiders van de eurolanden in Brussel verder zou willen praten over de schuldenkwestie.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Still talk of a #eurozone leaders summit tonite. @atsipras wants it discussed at heads, official tells me. #Greece

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem lijkt in elk geval de EU-regeringsleiders te gaan bijpraten over de vorderingen van de onderhandelingen voor aanvang van de EU-top vanavond:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Sounds like @J_Dijsselbloem will debrief #EU summit on results of #Greece talks at start of meeting this evening.

Dijsselbloem: Griekenland kan voorstel accepteren

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei zojuist tegen journalisten in Brussel dat Griekenland nog tijd heeft om ja te zeggen tegen het voorstel dat de schuldeisers het land eerder vandaag hebben gedaan (en wat ook uitlekte).

De Griekse minister van Financiën Varoufakis bevestigde dat er vandaag "veel discussie" in de eurogroep was over het voorstel van de schuldeisers én het door hem ingebrachte Griekse voorstel. Volgens Varoufakis zullen de onderhandelingen doorgaan tot er een oplossing is gevonden.

Renzi: deal met Grieken snel na EU-top

De Italiaanse premier Renzi leek vanmiddag bij aankomst in Brussel, waar begin avond de EU-top begint, al voor te sorteren op overleg in het weekend over Griekenland. Renzi zei dat hij denkt dat de EU-regeringsleiders vandaag en morgen geen akkoord over Griekenland zullen sluiten, maar dat dit wel "snel daarna" gaat gebeuren. Op zaterdag bijvoorbeeld, als de eurogroep dus wéér bij elkaar komt om verder te praten.

Finse minister bevestigt: geen akkoord vandaag

De Finse minister van Financiën bevestigde zojuist via Twitter dat de eurogroep voorbij is en dat er nog geen akkoord met de Grieken ligt. De schuldeisers en de Griekse regering gaan verder met onderhandelen. De eurogroep komt op een later moment weer bij elkaar, maar niet vandaag:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb That's it for today. Institutions and Greece to continue work. #Eurogroup back later, but not today.

Een Griekse journaliste van Euronews twittert op basis van een bron dat de volgende bijeenkomst van de eurogroep wel eens op zaterdagochtend zou kunnen zijn:

Twitter avatar Efkouts EfiKoutsokosta Next #Eurogroup for #Greece on Saturday morning acc to #EU source

Peter Spiegel van de FT bevestigt dat:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel I've also confirmed that #eurogroup will reconvene on #Greece on Saturday. #NeverEndingStory

'Eurogroep eindigt zonder akkoord Griekenland'

Het ANP meldt in navolging van FT-correspondent Spiegel dat de eurogroep voorbij is en dat er, zoals werd verwacht, nog geen akkoord met Griekenland is gesloten. Hopelijk snel meer details.

'Overleg eurogroep gaat zo verder'

De eurogroep zou nog steeds geschorst zijn, in tegenstelling tot wat het ANP net meldde, maar gaat nu wel snel verder, meldt althans FT-correspondent Peter Spiegel op basis van zijn bronnen:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Sounds like #eurogroup should reconvene shortly. #Greece

Even later twitterde Spiegel weer dat de eurogroep klaar zou zijn (zie hieronder). Verwarring alom.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel I'm hearing #eurogroup is now finished. #Greece

'Eurogroep-overleg verder'

Hoewel persbureau Bloomberg eerder meldde dat de eurogroep voor onbepaalde tijd was geschorst, ging het waarschijnlijk om een korte break. Persbureau ANP meldt op basis van Brusselse bronnen dat het overleg inmiddels weer is hervat.

Tsipras blijft optimistisch over deal

Hoewel de verhalen zijn dat de Grieken met een nieuw voorstel naar de eurogroep moeten, zei de Griekse premier Tsipras zojuist bij aankomst bij de EU-top in Brussel dat hij "optimistisch" blijft over een deal:

"Ik denk dat de Europese geschiedenis vol van meningsverschillen, onderhandelingen en vervolgens compromissen is geweest. Dus na deze uitgebreide Griekse voorstellen ben ik ervan overtuigd dat we een akkoord zullen bereiken dat de eurozone en de Grieken zal helpen uit deze crisis te komen."

De Duitse bondskanslier Merkel was bij aankomst op de top minder positief en dat Griekenland op sommige onderwerpen "achteruit" is gegaan in de onderhandelingen. De Franse president Hollande noemde een akkoord "mogelijk en noodzakelijk". Beide leiders benadrukten dat het nu aan de onderhandelaars in de eurogroep is om eruit te komen.

Lange break of korte (koffie)pauze?

Het is nog onduidelijk of de eurogroep vandaag niet meer bij elkaar komt of dat er slechts sprake is van een korte pauze. FT-journalist Peter Spiegel heeft andere informatie dan die zojuist via persbureau Bloomberg werd verspreid:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel I'm told #eurogroup suspension is just a short one. Likely to resume in a bit. #Greece

'Eurogroep opgeschort voor onbepaalde tijd'

Er is geen overeenkomst tussen de eurogroep en Griekenland in zicht en daarom is de bijeenkomst van vanmiddag voor onbepaalde tijd opgeschort, meldt Bloomberg-journalist Mark Barton. De eurogroep zou nu willen dat Griekenland terugkomt met een nieuw voorstel.

Twitter avatar markbartontv Mark Barton *NO EUROGROUP AGREEMENT IN SIGHT ON GREECE: EU OFFICIAL *EUROGROUP MEETING HAS BEEN INTERRUPTED: EU OFFICIAL

Twitter avatar markbartontv Mark Barton *EUROGROUP WAITS FOR GREECE TO COME BACK WITH BETTER PROPOSAL *EUROGROUP HAS BEEN 'INDEFINITELY SUSPENDED:' EU OFFICIAL

In beeld: Merkel arriveert voor topberaad

Terwijl de eurogroep nog aan het vergaderen is, arriveren de Europese leiders in Brussel voor de EU-top die vanavond begint. Daar zal het naast Griekenland ook gaan over de problematiek met bootvluchtelingen en het Britse referendum over uittreding in 2017. Hieronder de Duitse bondskanselier Merkel, die een belangrijke bemiddelende rol speelt in de Griekse crisis.

Foto AP / Francois Walschaerts

Foto AP / Francois Walschaerts

Mogelijk overleg tot na het weekend

Pas aanstaande dinsdag (30 juni) kan Griekenland echt zijn rekeningen niet meer betalen. Dus in theorie is er tot dat moment tijd om tot een deal te komen. De Belgische premier Charles Michel zei vanmiddag dat er mogelijk ook in het weekend overlegd moet worden:

Twitter avatar ChassNews AnneSylvaineChassany Belgian PM Charles Michel says that we dont have a deal today "work needs to continue, even through the weekend" #Greece

De Oostenrijkse bondskanslier Werner Faymann denkt dat er zelfs op maandag of dinsdag nog overlegd kan worden, hoewel een akkoord ook nog door het Griekse parlement zou moeten worden goedgekeurd.

Cameron even niet met Griekenland bezig

Hoewel EU-president Tusk zojuist bevestigde dat de EU-regeringsleiders vanaf vanavond op hun zomertop in Brussel ook zullen praten over de Griekse kwestie, is de Britse premier Cameron momenteel met wat anders bezig. Hij gaat vanavond en morgen zijn collegaregeringsleiders voor het eerst uitgebreid informeren over zijn plan in 2017 een referendum uit te schrijven over het uittreden van Groot-Brittannië uit de euro ('Brexit'):

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I've arrived in Brussels for a European Council that's a significant milestone in our renegotiation before our referendum. #EUCO

Tusk: overleg kan nog vele uren duren

EU-president Donald Tusk twitterde zojuist dat het overleg over Griekenland "nog vele uren" kan duren. Tusk zegt er wel bij dat , "ondanks de tragedies van Sophocles dit verhaal een goed einde zal kennen". De EU-president is dus licht optimistisch over een deal:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk #Greece: work is underway; can still take many hours. But I have a hunch that unlike in Sophocles' tragedies this story will have happy end.

Krugman: crediteuren zijn onredelijk

Nobelprijswinnaar en New York Times-columnist Paul Krugman publiceerde zojuist een korte column over Griekenland waarin hij uithaalt naar de schuldeisers, die volgens hem te veel van Griekenland eisen en verantwoordelijk zijn als er een 'Grexit' komt:

And right now it’s the creditors, much more than the Greeks, who keep moving the goalposts. So what is happening? Is the goal to break Syriza? Is it to force Greece into a presumably disastrous default, to encourage the others? At this point it’s time to stop talking about “Graccident”; if Grexit happens it will be because the creditors, or at least the IMF, wanted it to happen.

Vergelijkingen met de oudheid...

...worden door journalisten op Twitter niet geschuwd. Hier een mooie van FT-verslaggever Ferdinando Giugliano:

Twitter avatar FerdiGiugliano Ferdinando Giugliano The gap between #Greece and its creditors narrows by the hour. Just like the distance between Achilles and the tortoise in Zeno's paradox.

Nóg een eurogroep op zaterdag?

De eurogroep is vandaag voor de derde keer in acht dagen bij elkaar, maar daar blijft het mogelijk niet bij. De Griekse analist Yannis Koutsomitis hoort al geruchten over een "laatste" eurogroepbijeenkomst aanstaande zaterdag:

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Brussels chatter of possible 'very last chance' Eurogroup meeting on Saturday.

Intussen bij de eurogroep...

Je zou denken dat de sfeer opperbest is bij de eurogroep als je onderstaande foto ziet. Van links naar rechts de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, IMF-directeur Christine Lagarde, de Ierse minister van Financiën Michael Noonan en zijn Franse collega Michel Sapin.

Foto EPA / Olivier Hoslet

Foto EPA / Olivier Hoslet

En hier een ogenschijnlijk hartelijk onderonsje tussen Lagarde en de Griekse minister van Financiën Varoufakis:

Foto EPA / Olivier Hoslet

Foto EPA / Olivier Hoslet

Analisten zeggen dat de twee partijen elkaar naderen

Onder analisten zijn de geluiden over een mogelijke oplossing iets optimistischer nu het voorstel van ECB, IMF en EU is uitgelekt:

Twitter avatar carstenbrzeski Carsten Brzeski According to this new compromise obtained by @SpiegelPeter differences have become smaller once again. Debt relief looks like final red line

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Creditors' proposal includes several concessions to #Greece. Blame game not as easy now.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Moscovici says solution is within reach; Institutions plan is "solid" socially and economically http://t.co/rA8qhaxa9m #Greece

Pessimisme bij de Slowaakse minister van Financiën

Twitter avatar KazimirPeter Peter Kažimír I honestly don't know what are the chances to reach a deal today #Greece #eurozone #Eurogroup #ECB #IMF

Twitter avatar KazimirPeter Peter Kažimír Allow me not to be optimistic anymore -- but I'd like to be proven wrong

Twitter avatar KazimirPeter Peter Kažimír We are entering uncharted waters here

Correspondent Stéphane Alonso: trojka heeft de boel aangescherpt

NRC-correspondent Stéphane Alonso heeft het uitgelekte voorstel ook gelezen en plaatst voor ons even de verschillen in context:

"Het eerdere voorstel van Tsipras leunde erg zwaar op lastenverzwaringen en niet zozeer op bezuinigingen, iets waar IMF, ECB en de EU graag op aandringen. De trojka heeft zo te zien het voorstel vrij rigoureus gewijzigd, er flink wat hervormingen erin teruggezet en andere zaken aangescherpt."

Omdat Tsipras ook een eigen voorstel gestuurd heeft naar de Eurogroep zullen ze volgens Alonso nu dus over deze voorstellen verder praten en de verschillen hiertussen.

"Wat op de achtergrond meespeelt, is dat Griekenland graag wil dat de geldschieters iets van hun torenhoge staatsschuld saneren, een onderwerp wat de kredietverstrekkers tot nu steeds uit de weg zijn gegaan omdat ze dit niet zien zitten. Dat zou nog wel eens een laatste ruilmiddel kunnen zijn. Al zal er waarschijnlijk niet iets concreets over wegwerken van de schulden worden afgesproken.

Maar ik kan me voorstellen dat Griekenland akkoord kan gaan met dit voorstel, als de regeringsleiders dan later vandaag zullen verklaren dat er verder gepraat gaat worden over sanering van de schulden van het land."

Overleg Eurogroep hervat - Dijsselbloem: er zijn nog veel pijnpunten

Het overleg met de Eurogroep, ministers van Financiën van de eurolanden, is weer hervat. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, zei voorafgaand aan het overleg dat er nog veel meningsverschillen zijn:

"De pijn zit hem in heel veel onderwerpen."

Hij zei verder dat er niet is gesproken over noodscenario's.

"We zijn zo druk met elkaar in gesprek dat we dat niet hebben gedaan. En dat ga ik ook niet doen mét de Grieken aan tafel."

De tafelschikking:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb For good old times sake, here is the seating order in the #Eurogroup. Different from normal rotation. http://t.co/cAGGZvy4nD

Verschillen met eerdere voorstel: pensioenleeftijd eerder omhoog, bonus later afgeschaft

Het voorstel dat het IMF, ECB en de EU nu op tafel leggen, verschilt op een aantal belangrijke punten van een eerder voorstel.

Heikel punt:
- De pensioenleeftijd gaat omhoog naar 67 in 2022. Eerder wilde Griekenland dat dit pas in 2036 zou gebeuren, daarna kwam 2025 in beeld. De geldschieters zeggen dus nu: 2022.

- Athene wilde graag dat sommige eilanden zouden worden uitgesloten van belastingheffingen, maar daar zet de trojka in dit voorstel een rode streep doorheen: iedereen, dus ook hele kleine eilandjes moeten dezelfde belastingen betalen.

Concessies:
- De trojka doet ook een concessie. De geldschieters wilde in 2017 af van de voorziening die armlastige gepensioneerden een bonus geeft, ook wel het EKAS-programma genoemd. Het voorstel nu is dat dit eind december 2019 wordt afgeschaft.
- Een Griekse wens om de bijdrage van gepensioneerden aan de gezondheidszorg te verhogen van 4 naar 6 procent wordt ook meegenomen.

Compromis
- Belastingheffing op goederen: de kredietverstrekkers wilden op sommige goederen een toptarief hanteren van 23 procent btw. Het voorstel is nu om een gedifferentieerd systeem te hanteren met 6 procent btw op boeken, theatervoorstellingen en medicijnen, 13 procent heffing op elektriciteit en 'basic food'.
- De belasting voor grote bedrijven wordt geen 29 procent zoals Griekenland wilde maar 28 procent. Tsipras mag wel 13 procent btw gaan heffen op luxe jachten.

Lees hier het uitgelekte voorstel

Lees hier uitgelekte voorstel waar de Financial Times de hand op wist te leggen en vergelijk het met het eerdere voorstel dat het IMF eerder deze week terugstuurde naar Tsipras, vol met rode inkt:

Creditors proposal to Greece, 25/6/2015 by Yannis Koutsomitis

Griekenland heeft ook een voorstel gestuurd

Een verslaggever van persbureau Bloomberg meldt overigens nu ook dat Griekenland ook een voorstel zou hebben gestuurd naar de Eurogroep. Dat zou betekenen dat er straks twee voorstellen op tafel liggen.

Twitter avatar GuyJohnsonTV Guy Johnson *GREECE SUBMITTED SEPARATE DOCUMENT AT EUROGROUP: GOVT OFFICIAL / *GREEK OFFICIAL SAYS 2 DOCUMENTS SUBMITTED AT EUROGROUP

Voorstel op tafel van geldschieters

We meldden het al eerder, maar wordt nu nogmaals door The Guardian gemeld op basis van een EU-diplomaat: de kredietverstrekkers - IMF, ECB en EU - hebben nu een unaniem voorstel voor een oplossing van de Griekse schuldencrisis naar de ministers van Financiën van de eurolanden gestuurd.

Twitter avatar JenniferMerode Jennifer Rankin EU diplomat says creditors have sent documents to eurogroup that could form basis for agreement; insists no 'take it or leave it'.

En in tegenstelling tot eerdere geluiden dat dit een 'slikken of stikken-voorstel' zou zijn, wordt dat nu tegengesproken:

Twitter avatar JenniferMerode Jennifer Rankin EU diplomat says troika available for further discussions with Greece, no take it or leave it.

Tsipras houdt poot stijf

Volgens de Financial Times zou vooral Griekenland tot nu toe niet willen bewegen naar een compromisvoorstel. De druk wordt opgevoerd, meldt een correspondent van een Griekse krant:

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Eu official: #Eurogroup will just state disagreements, Euro Summit likely tonight to put further pressure to @atsipras

Rutte: voortekenen niet gunstig

Premier Rutte laat in een reactie weten aan persbureau ANP dat "de voortekenen niet gunstig zijn" tot nu toe gezien het verloop van het overleg vanmorgen.

"Maar ik hoop natuurlijk dat de Eurogroep er uitkomt vanmiddag. We blijven er natuurlijk op aansturen dat er vandaag besluiten genomen worden, en als het enigszins kan door de Eurogroep.'''

Vanmiddag om 13.30 is er opnieuw een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden gepland, gevolgd door een top van Europese leiders waar Rutte ook bij aanwezig zal zijn.

Tsipras en Lagarde ook vertrokken

Het overleg is officieel voor nu voorbij, ook de Griekse premier Tsipras is vertrokken, melden de internationale persbureaus. Christine Lagarde, baas van het IMF is ook in de auto gestapt:

Twitter avatar dgatopoulos Derek Gatopoulos IMF's Lagarde and Thomsen leaving meeting with PM Tsipras http://t.co/ySO99LoPpR

Volgens een Spaanse verslaggever in Brussel melden Griekse functionarissen dat er voorlopig nog steeds geen overeenstemming is:

Twitter avatar europressos Jorge Valero Just to be clear: #Greece is not on board with proposals agreed unanimously by institutions for #Eurogroup as basis for deal (sources)

Overleg hoofdrolspelers lijkt ten einde

Het topoverleg op het hoofdkantoor van de Europese Commissie lijkt voor dit moment voorbij. In elk geval Jeroen Dijsselbloem heeft het kantoor verlaten. Er zijn nog geen signalen voor een doorbraak.

Twitter avatar MarksSimon Simon Marks Regling and Dijsselbloem have left the @EU_Commission . Talks still fraught with no breakthrough http://t.co/UCQy1H6ITu

Oostenrijk hoopt op deal vanmiddag

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jorg Shelling zegt dat hij hoopt dat de eurogroep vanmiddag een akkoord over de Griekse schuldenkwestie kan bereiken. De eurogroep, die met een half uur vertraging om 13.30 uur moet beginnen, heeft echter tot maximaal 16.00 uur om er vandaag uit te komen. De ministers van Financiën van de eurolanden willen namelijk niet de EU-regeringsleiders in de weg zitten, die vanaf 16.00 uur ook een top in Brussel hebben.

Het is mogelijk dat er na vanmiddag nog verder wordt gesproken, zei Shelling. Volgens hem is aanstaande zondag de uiterlijke deadline om tot een akkoord te komen. Shelling zei wel dat het "iedere minuut lastiger wordt" om een deal te sluiten.

'Eurogroep verschoven naar 13.30 uur'

Omdat de gesprekken tussen de Europese hoofdrolspelers en Tsipras nog bezig zijn, is de bijeenkomst van de eurogroep volgens de Financial Times verplaatst van 13.00 uur naar 13.30 uur.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Source tells @FT Paris chief @ChassNews that #eurogroup delayed until 1:30pm. #Greece

'ECB past steun voor Griekse banken niet aan'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken donderdagochtend niet verder verhoogd. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB verhoogde de afgelopen dagen meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

De Griekse banken zijn bijzonder kwetsbaar, door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Die zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de noodsteun van hun centrale bank.

'Gesprekken nog aan de gang'

Hoewel het ultimatum om 11.00 uur zou zijn verstreken, meldt een Europese functionaris aan FT-verslaggever Spiegel dat de gesprekken nog altijd gaande zijn:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel While 11am has passed, EU official says talks still ongoing and papers still being exchanged. #Greece

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel As 11am deadline passes, officials trying to put final touches on a "feasibility blueprint" to serve as basis for #eurogroup talks. #Greece

'Crediteuren geven Tsipras ultimatum'

De Financial Times en persbureau Reuters meldden zojuist dat Tsipras bij de onderhandelingen een ultimatum van 11.00 uur zou hebben gekregen voor het indienen van een nieuw voorstel aan de schuldeisers. Als Tsipras niet over de brug zou komen, presenteren de schuldeiders (EU, IMF en ECB) straks om 13.00 uur aan de eurogroep hun eigen voorstel. Dat leest als een soort 'take it or leave it'-ultimatum aan de Grieken.

De tweet van FT-verslaggever Peter Spiegel:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel 2 offls: if @atsipras doesn't have deal by 11am, creditor plan given to 1pm #eurogroup. "Take it or leave it" arrives http://t.co/RlEEmhd884

Tsipras in buitengewoon moeilijke situatie

De Griekse minister van Arbeid Panos Skourletis zei vanochtend op de Griekse televisie dat bepaalde onderwerpen bij de onderhandelingen voor de Grieken "van het grootste belang" zijn, zoals verlichting van de schuldenlast, hoewel dat nu juist een onderwerp is waar Europa niet over wil praten.

Het geeft het grote contrast aan tussen de wensen van Griekenland en die van Europa. Zelfs als premier Tsipras in Brussel een deal weet te sluiten, moet hij die in eigen land nog maar zien te verkopen, schreef onze correspondent Marloes de Koning onlangs in NRC:

Als het al lukt tot een akkoord te komen met de andere eurozone-landen en het IMF, staat premier Tsipras voor de niet geringe opgave dat aan zijn eigen partij Syriza te verkopen. De weerstand is groot en aan interne partijdemocratie wordt veel waarde gehecht. Een deel van Syriza beschouwt compromissen sluiten als inleveren op principes en daardoor per definitie als negatief, iets waar ze tegen zullen stemmen in het parlement.

Analist voorspelt: geen deal vandaag

Hoewel de belangrijke dag van dinsdag 30 juni steeds dichterbij komt, hoeft er vandaag nog niet per se een akkoord tussen Europa en Griekenland te worden gesloten. Dat verwacht Holger Zschaepitz , een analist van Royal Bank of Scotland, ook niet, twitterde hij vanochtend. Uiterlijk zaterdag moet er volgens hem wel een soort van deal zijn:

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz RBS: We certainly cannot rule out that a Greek deal only follows after missed IMF payment, change in Greek govt composition or cap controls.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz RBS on #Greece negotiations: Our baseline (50%) continues to be that there will be an agreement before Tuesday but not likely today.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz EU sources have been reported as saying that logistically Sat is deadline for negotiations if #IMF payment on Jun30th is to be made on time.

Europese beurzen in mineur

De Europese aandelenmarkten zijn negatief begonnen aan de nieuwe handelsdag. De onzekerheid over een deal met de Grieken deed de beurs in Athene twee procent lager openen, terwijl de aandelen van de Griekse banken wel vijf procent in de min gingen. De AEX opende 0,1 procent lager, terwijl de grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Berlijn gemiddeld 0,2 procent lager begonnen aan de dag.

In beeld: Tsipras arriveert voor overleg

De Griekse premier Tsipras vanochtend bij aankomst op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel:

Foto EPA / Julien Warnand

Foto EPA / Julien Warnand

Grimmige sfeer in Griekse kranten

In de Griekse kranten is de stemming verbitterd: in cartoons, zoals de onderstaande, wordt het beeld geschetst van Griekenland dat de nek wordt omgedraaid door het weinig coulante Europa. In Griekenland is veel onvrede over het feit dat Europa vooralsnog weigert te praten over het kwijtschelden van een deel van de schuldenberg van het land.

Twitter avatar northaura spyros gkelis Today's @TOPONTIKI frontpage: Shameful #Europe: committed to the "lethal prescription" insists on executing #Greece http://t.co/5iADe8xUb1

Waar gaat het vandaag om?

Nog even kort uiteengezet waar het in het geval van Griekenland om gaat: Athene verkeert in grote financiële problemen en daarvoor moet uiterlijk komende dinsdag (30 juni) een oplossing komen. Op die dag moeten de Grieken namelijk een lening van 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Bovendien loopt op 1 juli het Europese steunprogramma voor Griekenland af. Er wordt onderhandeld over een derde pakket noodsteun van 7,2 miljard euro. Dat geld hebben de Grieken nodig om de IMF-lening te kunnen terugbetalen.

De Europese instituties (EU, IMF en ECB) eisen in ruil voor nieuwe steun aan Griekenland hervormingen van Athene. De regering van premier Tsipras is echter bang voor economische schade en vindt dat zijn land al te veel heeft geleden onder het strenge Europese bezuinigingsregime. Hierover proberen de partijen aan tafel een compromis te bereiken.

Overleg begonnen met vertraging

De hoofdrolspelers in de Griekse crisis zitten inmiddels weer om tafel in Brussel. Het gaat om de Griekse premier Tsipras, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, ECB-president Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en Klaus Regling, de leider van het Europese noodfonds ESM. Zij voerden gisteren tot het begin van de nacht overleg, maar dat overleg werd afgebroken omdat een oplossing nog niet dichtbij was. In Brussel wordt wel gezegd dat de gesprekken "constructief" zijn. Het overleg tussen de hoofdrolspelers begon vanochtend wat later dan 9.00 uur omdat Tsipras vertraagd was.

Twitter avatar MarksSimon Simon Marks And the main man-@tsipras_eu has entered the ring. http://t.co/v8LwofhiKx